Geld en Werk

Afschaffing dividendbelasting onder vuur

08 november 2017 12:07 Aangepast: 08 november 2017 14:13
Beeld © ANP

De afschaffing van de dividendbelasting is een slecht idee. Dat vinden negen van de tien economen die door De Telegraaf zijn gepolst. Toch piekert de VVD er niet over om de afschaffing te laten varen.

Het nieuwe kabinet Rutte III kondigde vorige maand aan de dividendbelasting te willen afschaffen, om beleggingen in Nederlandse bedrijven aantrekkelijk te maken en zo de Nederlandse werkgelegenheid te stimuleren. Dividend is het deel van de winst, dat door bedrijven wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Vooral buitenlandse beleggers van de afschaffing zouden profiteren, omdat zij hun betaalde dividendbelasting maar voor een deel kunnen compenseren in hun algemene belastingaangifte. Nederlandse beleggers kunnen hun betaalde dividendbelasting wel volledig verrekenen, dus voor hen maakt het niet veel uit.

'Klinkklare onzin'

Negen van de tien geraadpleegde economen laten zich in de krant negatief uit over het plan. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen noemt het 'klinkklare onzin'. Fiscaal expert Koen Caminada vindt het 'onnodig en duur'.

De economen wijzen erop dat ook veel buitenlandse beleggers de in Nederland betaalde dividendbelasting deels kunnen verrekenen met de belastingaangifte in hun eigen land. Als zij in Nederland geen dividendbelasting meer hoeven te betalen, valt de belasting die zij in eigen land betalen hoger uit. Daarmee zou de maatregel vooral ten goede komen aan buitenlandse overheden.

Liever kijken? Afschaffen dividendbelasting: een gok van 1,4 miljard

Van het dividend dat Nederlandse bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders, houden zij nu 15 procent in voor dividendbelasting. Afschaffing van de dividendbelasting zou de Nederlandse schatkist 1,4 miljard euro kosten.

Woensdag wordt er over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting gedebatteerd in de Tweede Kamer. In dat debat blijft de VVD vasthouden aan de plannen. "Voor ons past het in het totaalplaatje van het vestigingsbeleid voor bedrijven", zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

Volg hier de tweets over het debat over de dividendbelasting van onze Haagse verslaggever Roel Schreinemachers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore