Geld en Werk

Vooruitblik: wat kunnen beleggers van ABN Amro verwachten?

07 november 2017 14:25 Aangepast: 08 november 2017 10:59
ABN-topman Kees van Dijkhuizen. Beeld © ANP

Morgen publiceert ABN Amro de resultaten over het derde kwartaal. Wat kunnen beleggers verwachten?

Hoe presteert ABN Amro?

Niet slecht. Vorig jaar boekte de bank een winst van 1,8 miljard euro op totale baten van 8,2 miljard euro. In de eerste helft van dit jaar stond een winst onder de streep van 1,6 miljard euro, een stijging van 39 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook beleggers hebben geen klagen. Wie aandelen kocht bij de beursgang op 20 november 2015 tegen de introductiekoers van 17,75 euro, heeft een winst van 46 procent te pakken. De AEX-index won in deze periode 18 procent.

Hoe wist de bank die winststijging te boeken?

ABN Amro sneed afgelopen jaar opnieuw in de kosten, onder meer door het schrappen van banen. Ook kon het een boekwinst van 200 miljoen uit de verloop van een Aziatisch bedrijfsonderdeel in zijn zak steken. Daarnaast profiteerde de bank in het tweede kwartaal opnieuw van de aantrekkende Nederlandse economie. Daardoor kon onder meer een eerder getroffen voorziening van 96 miljoen euro op de portefeuille hypotheken en bedrijfsleningen vrijvallen.

Ook groeide de bank in hypotheken, ondanks de concurrentie van vooral verzekeraars en pensioenfondsen. In de eerste jaarhelft steeg de totale hypotheekportefeuille met 1,8 miljard euro tot ruim 151 miljard euro. Het is woensdag de vraag of ABN Amro die stijgende lijnen weet vast te houden.

Andere opmerkelijke zaken?

Ja. Vorige maand werd bekend dat ABN Amro weer actief wordt op de markt voor risicovolle bedrijfsleningen, de zogenoemde leveraged loans. Dat kwam de bank op de kritiek te staan: dat ze na de ellende uit de kredietcrisis toch weer de gevaarlijke kant dreigt op te gaan. Wellicht dat topman Kees van Dijkhuizen daar woensdag ook een toelichting op geeft.

Stelt ABN Amro ondanks de prima resulaten nog wel iets voor?

ABN Amro is natuurlijk geen schim meer van de internationale bankgigant die het vóór 2007 was, met activiteiten over de hele wereld. Dat jaar werd de bank overgenomen door een consortium van drie banken, en opgesplitst. Toen een jaar later de kredietcrisis losbarstte, moest de Nederlandse Staat de Nederlandse onderdelen redden. Wat van de internationale gigant resteert, is een Nederlands genationaliseerd bankje met enkele buitenlandse activiteiten. Overigens nog steeds met 21.660 werknemers (fte), waarvan 17.500 in Nederland.

Genationaliseerd? ABN Amro is toch allang weer beursgenoteerd?

Onder leiding van Gerrit Zalm wist de bank genoeg te herstellen om eind 2015 inderdaad opnieuw naar de beurs te kunnen. Destijds verkocht de Staat een belang van ruim 20 procent. Inmiddels is het staatsbelang verder afgebouwd, tot 56 procent. Je kan dus zeggen dat ABN Amro een halve staatsbank en halve beursgenoteerde bank is. Eind vorig jaar werd Zalm opgevolgd door Van Dijkhuizen.

`