Geld en Werk

Ontslag topvrouw kost zorginstelling Warande 4 ton

07 november 2017 14:26 Aangepast: 08 november 2017 11:01
Archieffoto. Beeld © ANP

Zorginstelling Warande in Zeist moet de ontslagen bestuursvoorzitter Moniek van Jaarsveld bijna 400.00 euro betalen. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. De topvrouw werd in maart aan de kant gezet na jarenlange problemen bij de zorginstelling.

Warande is een ouderenzorginstelling met zeven vestigingen op de Utrechtse Heuvelrug en ruim 1100 medewerkers. De instelling boekte vorig jaar een winst van 1,8 miljoen euro op een omzet van bijna 60 miljoen.

Problemen

Warande kampt al jarenlang met problemen. Sinds 2014 heeft de zorgaanbieder herhaaldelijk onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestaan. In 2016 zette de IGZ Warande op een zwarte lijst van slechtste ouderenzorginstellingen. Daarnaast bestaan er al jaren interne spanningen tussen bestuursvoorzitter Van Jaarsveld en vestigingsmanagers.

Om een einde te maken aan de problemen plaatste de Raad van Toezicht in november interim-bestuurder Peter Weda naast de bestuursvoorzitter. Begin dit jaar bleek dat Warande opnieuw niet voldeed aan de eisen van de inspectie. Ook was er opnieuw sprake van interne onrust. Daarop zetten de toezichthouders de topvrouw op non-actief. Weda nam haar taken over.

Te snel op non-actief

In de ontslagprocedure bleek echter dat de toezichthouders te snel hadden gehandeld. Zo hadden zij Van Jaarsveld geen gelegenheid gegeven om te reageren op de zorgwekkende signalen. Ook was haar vertrek al op intranet gedeeld voordat het ontslag formeel rond was. Volgens de Utrechtse kantonrechter heeft de instelling 'ernstig verwijtbaar gehandeld'.

Wegens de fouten in de procedure moet Warande de ex-topvrouw nu doorbetalen tot mei 2018. Dat betekent dat de zorginstelling de thuiszittende bestuurder in totaal 13 maanden moet doorbetalen. Bij een jaarbeloning van 176.000 euro komt dat neer op ruim 190.000 euro.

Schade groter

Maar de schade voor de zorginstelling blijkt groter. De rechter kende de ex-bestuursvoorzitter een ontslagvergoeding van 153.000 euro toe, en daar bovenop nog eens schadevergoeding van 50.000 euro. Daarmee komt het totale prijskaartje van het ontslag op bijna 4 ton.

Warande bevestigt de componenten van de vertrekpremie. De instelling wilde vandaag echter nog geen toelichting geven op de kosten, die worden betaald met geld dat ook naar zorgverlening had kunnen gaan. Ook is onduidelijk of de voorzitter van de raad van toezicht, Maja Sanders, als gevolg van de fouten die bij de ontslagprocedure zijn gemaakt, zal opstappen.

Sanders maakte carrière in de wereld van private equity. Zij houdt ook toezicht bij de beursgenoteerde autohandel Stern. Sanders was onbereikbaar voor een reactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore