Geld en Werk

Moody's: Nederlandse huizenprijzen blijven nog drie jaar stijgen

07 november 2017 13:40 Aangepast: 07 november 2017 13:45
Beeld © ANP

Is een huis kopen op de huidige markt nu al niet te doen? Kredietbeoordelaar Moody’s verwacht dat de gekte op de woningmarkt de komende drie jaar alleen maar groter wordt: de prijzen in Nederland blijven stijgen.

Dat komt volgens Moody’s door het grote aantal jonge werkenden en de hoge bevolkingsdichtheid in ons land. Daardoor is de vraag groot, maar er is maar weinig plek voor nieuwbouw. Komend jaar gaan de prijzen met bijna 7 procent omhoog. In drie jaar tijd gaat het om een stijging van ruim 16 procent.  

Duitsland

Alleen in buurland Duitsland wordt met 17 procent een grotere prijsstijging verwacht op de woningmarkt. In Ierland stijgen de prijzen naar verwachting met 11 procent, in Spanje met 9 procent, in Frankrijk 6 procent en in Italië met 6 procent in de komende drie jaar.

Miniatuurvoorbeeld

In Nederland heeft 68 procent van de bevolking een koopwoning.  Slechts 8 procent heeft geen hypotheek of lening meer op hun huis. De markt is krap. Makelaars en bouwbedrijven roepen dan ook op om meer nieuwbouwhuizen te bouwen. In Amsterdam wordt de komende jaren bijvoorbeeld flink bijgebouwd. 15.000 woningen komen erbij in het project Amstel III, waarvan 20 procent bestaat uit koopwoningen. In de Houthavens worden ruim 2100 koopwoningen gebouwd

Die nieuwbouw blijft volgens Moody’s ook de komende jaren wel doorgaan. Maar door strenge regelgeving en vergunningen zal het aantal nieuwbouwwoningen niet heel hard verder kunnen stijgen.

Brexit

Over de huizenmarkt in Groot-Brittannië zijn de onderzoekers van Moody’s overigens een stuk minder zeker. En dat komt door de brexit. Komend jaar zal de groei daar wat vertragen. De prijzen stijgen nog altijd met 2,1 procent, maar dat is een stuk minder dan de afgelopen jaren.

"De brexit en het vooruitzicht van een ‘no-deal scenario’ met de EU leidt tot onzekerheid over de toekomstige ontwikkelingen van de huizenprijzen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van