Geld en Werk

Inflatie blijft 'te laag': prijzen stegen 1,3 procent

07 november 2017 07:42 Aangepast: 07 november 2017 07:53
Beeld © ANP

De consumentenprijzen voor goederen en diensten stegen in oktober met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is wat minder dan in september en nog altijd ruim onder de ECB-doelstelling van net onder de twee procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De ECB mikt op een inflatie van net geen 2 procent. Dat heeft volgens de centrale bank als voordeel dat de prijzen redelijk stabiel blijven, maar tegelijkertijd de lonen automatisch worden gematigd (je loon wordt immers vanzelf wat minder waard) en schulden niet in waarde toenemen; het grote gevaar van deflatie.

Niet alles duurder

Niet alles werd duurder. Kleding en schoeisel werden in een jaar tijd 2,4 procent goedkoper. Communicatie werd zelfs 6,3 procent minder duur, hoewel de prijsdaling vorige maand groter was.

De prijzen van voedingsmiddelen en energie stegen ten opzichte van een jaar eerder. Eten en drinken werd maar liefst 3,4 procent duurder in een jaar tijd. Benzine steeg in oktober met een bescheiden 1,1 procent.

Inflatie of CPI?

Zelf noemt het CBS overigens de Consumenten Prijsindex (CPI) sinds kort niet meer de inflatie, omdat alleen de prijzen van goederen en diensten een onvolledig beeld zouden geven. Anders dat vroeger is het statistiekbureau er tegenwoordig van overtuigd dat ook onder andere aandelenprijzen en huizenprijzen meegerekend zouden moeten worden, alleen weet het niet hoe ze die cijfers zouden moeten wegen.

Toch wordt in de EU nog altijd gewoon gekeken naar de consumentenprijzen als maatstaf voor inflatie. De inflatie in de eurozone was in oktober met 1,4 procent iets hoger dan in Nederland.

`