Geld en Werk

Eisen voor keurmerk trustsector strenger, leden haken af

07 november 2017 06:05 Aangepast: 07 november 2017 06:49

Holland Quaestor, de belangenvereniging van de belangrijkste trustkantoren in Nederland, hanteert strengere eisen voor kantoren die in aanmerking willen komen voor een keurmerk. Mede daardoor haakt bijna een kwart van de leden af. Dat zegt verenigingsmanager Mariët van den Berg.

Als gevolg van de strengere eisen moeten trustkantoren hun potentiële klanten beter screenen om misbruik van de dienstverlening te voorkomen. Ook moeten medewerkers steeds beter opgeleid zijn, en worden er hogere andere eisen aan hen gesteld.

"Holland Quaestor legt de lat hoger", aldus Van den Berg. "Wij willen daarmee vooruitlopen op de strengere wet- en regelgeving en inspelen op de veranderende publieke opinie en de media-aandacht daarvoor."

Belastingontwijking

De trustsector is al jaren het onderwerp van een maatschappelijk debat, waarin de sector wordt afgeschilderd als facilitator van belastingontwijking en het opwerpen van rookgordijnen rond zakelijke relaties en transacties. Afgelopen dagen bleek uit het journalistieke onderzoeksproject Paradise Papers opnieuw hoe trustkantoren daarvoor worden ingezet.

Volgens Van den Berg werkt de sector hard om uit het verdomhoekje te komen. Daarbij speelt het keurmerk van de onafhankelijke stichting Aqto, die verplicht is voor alle leden van Holland Quaestor, een belangrijke rol. "Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten onze leden voldoen aan strenge richtlijnen en eisen. Zo is de manier waarop je je klanten accepteert heel belangrijk. De lat ligt steeds hoger, ook in opleidings- en functieeisen."

Afhakende leden

Ook wijst zij erop dat het keurmerk elke twee jaar moet worden vernieuwd, waardoor strengere wet- en regelgeving kan worden meegenomen in de criteria. "Wij zijn momenteel bezig aan de tweede ronde. Daarbij blijkt dat een aantal leden niet aan de zwaardere eisen kan of wil voldoen. Dat is een belangrijke reden dat een aantal leden volgend jaar afhaakt."

Van de 32 leden hebben er inmiddels 7 opgezegd, aldus Van den Berg. "Dat is soms ook omdat zij vinden dat de vereniging niet genoeg doet om hun belangen te behartigen, of omdat zij het lidmaatschap, het voldoen aan alle eisen en het keurmerk te duur vinden."

Holland Quaestor wil nog niet zeggen welke zeven leden volgend jaar afhaken. "In januari wordt onze nieuwe ledenlijst openbaar."

Paradise Papers

De belangenvereniging zegt 'op basis van de tot nu toe bekende informatie de indruk te hebben dat geen leden betrokken zijn' bij de Paradise Papers.

Volgens Holland Quaestor is de beschikbare informatie 'te fragmentarisch om tot een diepgravend oordeel te komen' over de berichtgeving. "In zijn algemeenheid stelt de vereniging zich op het standpunt dat het verhullen van de identiteit van personen gericht op intransparantie naar bevoegde autoriteiten ongeoorloofd is."

Over belastingontwijking is het oordeel milder. De belangenvereniging zegt te werken aan 'een richtlijn voor haar leden inzake de maatschappelijke (on)aanvaardbaarheid van belastingontwijking'.

Bedrijvigheid

Van de 129 Nederlandse trustbedrijven zijn er 32 aangesloten bij Holland Quaestor, waaronder de grote spelers als Intertrust en TMF. De leden vertegenwoordigen naar zeggen van de vereniging het 'overgrote deel van de bedrijvigheid in deze sector'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore