Geld en Werk

Opgepakte Saoedische prins Bin-Talal is superrijke investeerder

06 november 2017 11:49 Aangepast: 06 november 2017 13:10
Alwaleed bin-Talal, vorig jaar in Frankrijk. Beeld © Getty Images

Saoedi-Arabië heeft verschillende prinsen en bewindslieden aangehouden op verdenking van corruptie. Eén van hen is Alwaleed bin-Talal. Deze steenrijke prins is een van de meest invloedrijke investeerders ter wereld.

Afgelopen weekeinde werden de mannen gearresteerd in een grote anticorruptieoperatie. Volgens Reuters worden de opgepakte mannen verdacht van het witwassen van geld, omkoping en het afpersen van ambtenaren

Bin-Talal geldt binnen en buiten Saoedi-Arabië als een invloedrijk persoon. Zijn geld verdient hij met tal van investeringen wereldwijd. De lijst met bedrijven waar de 62-jarige Bin-Talal mee verbonden is, is lang.

Arabische Warren Buffet

Zo heeft hij een aanzienlijk belang in Twitter, is hij één van de grootste aandeelhouders van taxiservice Lyft, is hij één van de grootste aandeelhouders van Citigroup, eigenaar van het investeringsbedrijf Kingdom Holding en heeft hij een belang in nog tal van anderen bedrijven.

Hij investeert wereldwijd en doet volgens de New York Times graag zaken met Bill Gates, Rupert Murdoch en Michael Bloomberg. Zijn bijnaam: de Arabische Warren Buffett. Zijn vermogen: 16,5 miljard euro. Op de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld staat hij op plek 45. 

Miniatuurvoorbeeld

 Alwaleed in 2010 met zijn vrouw prinses Amira. (Foto: Getty Images)  

Alwaleed bin-Talal werd in 1955 geboren en is de kleinzoon van Ibn Saud, de stichter van Saoedi-Arabië. Hij heeft de Libanese en Saoedische nationaliteit en heeft twee kinderen. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij zeven was. Hij groeide op in Libanon bij zijn moeder.

Startkapitaal van 26.000 euro 

Zijn carrière als zakenman begon hij in 1979, na het behalen van zijn bachelor business administration aan het Menlo College in Californië. Van zijn vader had hij een startkapitaal meegekregen van 26.000 euro. Daarnaast ontving hij als prins een maandelijkse toelage van 13.000 euro.  

Zijn eerste fortuin maakte Bin-Talal in Saudi-Arabië tijdens de enorme opkomst van de olie-industrie tussen 1974 en 1985. Daarna stapte hij het bankwezen in en kocht in 1991 een aanzienlijk deel aandelen in de toen noodlijdende Citibank. Zijn investering van 473 miljoen euro verdubbelde al snel in waarde. 

Twijfels zakenimperium

Energiek en welbespraakt, zo omschrijft The Economist hem. En als een man die zich graag omringt met hoogopgeleide workaholics die hem bewonderen en een groot internationaal netwerk heeft. Het magazine plaatst ook een kanttekening. Er zou iets niet helemaal kloppen aan zijn zakenimperium. 

Miniatuurvoorbeeld

Bijna altijd met zonnebril, maar vaker in pak dan in thawb. (Foto: ANP) 

In 1999 publiceert The Economist een artikel op basis van eigen onderzoek naar de prins en een interview met hem. Conclusie: op Citigroup na hebben veel van zijn andere investeringen helemaal niet zoveel opgeleverd.

Warren Buffet zou drie keer zoveel verdienen aan zijn investeringen. Daarnaast zou de prins in de jaren '90 bij lange na niet genoeg hebben verdiend, voor alle investeringen die hij heeft gedaan. Maar de prins heeft altijd volgehouden dat hij zijn imperium zelf heeft opgebouwd.

Geld van Ballast Nedam 

In 2013 werd de naam van de prins genoemd in een onderzoek rondom bouwbedrijf Ballast Nedam. Hij zou betaald zijn in ruil voor bouwopdrachten, zo schreef de Telegraaf destijds. Ballast Nedam zou in totaal een half miljard dollar hebben betaald aan Saoedi-Arabië, waarvan Bin-Talal de grootste ontvanger zou zijn geweest. 

Dat hij nog steeds energiek is, liet de miljardair afgelopen augustus maar al te graag zien tijdens een vakantie in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Met ontbloot bovenlijf zie je hem in onderstaand filmpje, vijf minuten lang wandelen, fietsen, volleyballen en jetskieën langs zijn enorme 85 meter lange jacht.   

Dat hij een alfamannetje is blijkt ook wel uit zijn Twitter-conversatie met de Amerikaanse president Donald Trump. In juni 2016 riep Bin-Talal Trump op zich terug te trekken als kandidaat 'want je zal toch nooit winnen'. 

Na de overwinning van Trump kwam hij alsnog met felicitaties:

In 2015 werd hij wereldnieuws, toen Bin-Talal bekendmaakte zijn fortuin grotendeels aan goede doelen te willen schenken. Of hij dat daadwerkelijk gedaan heeft is niet bekend. Bin-Talal geeft ook graag geld uit aan zichzelf. Zo heeft hij een paleis in Riyad met 420 kamers en een eigen Boeing 747.

Obsessief met calorieën 

In tegenstelling tot andere Saoedische prinsen draagt Bin-Talal vaker een pak dan de thawb, een traditioneel lang wit hemd. Ook zou hij een progressieve kijk hebben op vrouwen, muziek en films.

Vorig jaar zei hij via Twitter dat het tijd werd dat vrouwen in zijn land mochten gaan uitrijden. Sinds september mag dit ook.

Voor wie zich afvraagt hoe de 62-jarige man zo in vorm blijft: hij zou vrij obsessief zijn in het tellen van calorieën en er niet meer dan 1100 per dag willen nuttigen. Minder dan helft van wat een westerse man op een dag nodig heeft. 

Kingdom Holding, het investeringsbedrijf Bin-Talal, ging gisteren na zijn arrestatie flink onderuit op de beurs in Riyad. Het verloor zo'n tien procent aan beurswaarde. 

`