Geld en Werk

'Dikke problemen' voor grappenmaker die Trump van Twitter haalde

03 november 2017 11:58 Aangepast: 03 november 2017 15:19

Op zijn laatste werkdag haalde een medewerker van Twitter het account van Donald Trump offline. Elf minuten was @realDonaldTrump onbereikbaar voor de 41 miljoen Twittervolgers. Dat kan grote gevolgen hebben voor de grappenmaker, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp.

Of het nou een grap is of een wraakpoging, voor Verhulp is het hoe dan ook duidelijk: dit is niet grappig. Het berokkent schade aan Twitter en dat kan hem duur komen te staan. Zeker in de Verenigde Staten kan een werkgever een torenhoge schadevergoeding verhalen op de werknemer.

Dat kan ook in Nederland. Zelfs als er geen clausule in je contract is opgenomen. Als je schade aanricht bij je werkgever, kun je daarop worden aangesproken. "Het is zo vanzelfsprekend, dat het vaak niet geregeld is in een contract."

Aansprakelijkheid

Het zit hem vooral in het feit of het een bewuste of onbewuste actie is geweest. Drukte de medewerker per ongeluk op de verkeerde knop? Dan is er wel schade, maar is hij niet aansprakelijk. Maar dat gelooft Verhulp niet. "Dit is niet grappig, dit kan gewoon echt niet. Hij heeft dikke problemen."

Als de medewerker zich beroept op het feit dat hij een grapje wilde uithalen, dan zal een rechter kijken naar de cultuur in het bedrijf. Sommige grappen gaan wel eens mis, maar dat is het risico van een bedrijfcultuur waarin veel grappen gemaakt worden.

Giel Beelen

Een aantal weken geleden haalde Giel Beelen bijvoorbeeld een grap uit met zijn oud-werkgever 3FM. Hij had stiekem 'ingebroken' op het computersysteem van de radiozender om reclame te maken voor zijn nieuwe programma op Radio Veronica.

Of je het nu grappig vindt of niet, het is volgens Verhulp vrij onschuldig en het past bij de cultuur van de radiozenders.

Twitter aanklagen

Of Donald Trump kan lachen om de actie van de Twittermedewerker weten we (nog) niet. Maar mocht hij woedend zijn en schadevergoeding eisen van Twitter, dan heeft hij waarschijnlijk pech. In de gebruikersvoorwaarden van Twitter staat duidelijk dat het bedrijf nooit aansprakelijk is.

Daarbij vraagt ICT-jurist Arnoud Engelfriet zich af of er überhaupt sprake zou zijn van schade. "Het was binnen elf minuten hersteld."

Account is geen privébezit

Hij voegt er aan toe dat accounts op sociale media sowieso niet het eigendom zijn van de gebruiker. Engelfriet trekt de vergelijking met een hotelkamer, waar je gebruik van mag maken. Dat is iets anders dan een huis, dat daadwerkelijk van jou is.

Oftewel: Twitter is de baas. Zelfs over het account van Donald Trump. "Als Twitter Trump eraf wil gooien, dan mag dat. Daar kan Trump niets tegen doen."

`