Geld en Werk

Voor het eerst in 10 jaar stijgt de AOW-leeftijd niet

03 november 2017 13:52 Aangepast: 03 november 2017 19:23
Beeld © Getty images

Voor het eerst in tien jaar stijgt de AOW-leeftijd straks een keer niet. Ook in 2023 mogen mensen met pensioen als ze 67 jaar en drie maanden oud zijn. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken zojuist bekendgemaakt.

De AOW-leeftijd wordt bepaald aan de hand van de levensverwachting. Het CBS bepaalt die elk jaar op basis van de sterftecijfers. Uit de laatste prognose van het CBS blijkt dat de levensverwachting minder hard stijgt dan eerder verwacht.

In 2016 werd voorspeld dat een 65-jarige in 2023 nog 20,7 jaar zal leven. Dit is nu bijgesteld naar 20,5 jaar. Op basis van die voorspellingen leek al duidelijk dat de AOW-leeftijd in 2023, net als in 2022, op 67 jaar en 3 maanden blijft. Dat is nu officieel bevestigd door de regering.

Koppeling levensverwachting

In 2012 is afgesproken dat de AOW-leeftijd vanaf 2022 bij een stijging van de levensverwachting automatisch meestijgt. Hoeveel de AOW-leeftijd stijgt, moet vijf jaar van tevoren worden aangekondigd. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst.

Tot 2021 stijgt de AOW-leeftijd in vaste stapjes tot 67 jaar. Vanaf komend jaar ligt AOW-leeftijd op 66 jaar.

Miniatuurvoorbeeld

AOW-leeftijd daalt niet

De precieze AOW-leeftijd vanaf 2022 wordt bepaald met een formule in de Algemene Ouderdomswet. Die formule lijkt niet in een daling van de AOW-leeftijd te voorzien. Anders gezegd: als de gemiddelde levensverwachting stijgt, moet de AOW-leeftijd volgens de Wet ook stijgen, maar daalt de levensverwachting flink, geeft de wet geen ruimte om de AOW-leeftijd mee te laten dalen.

Sinds de AOW in 1956 werd ingesteld, is de levensverwachting van de gemiddelde 65-jarige al met vijf jaar gestegen. Die stijging is eigenlijk constant, met wat kleine terugvallen zoals we die nu ook zien.

Miniatuurvoorbeeld

Griepgolven

Dat de levensverwachting wat is gedaald, komt door nieuwe cijfers. In de laatste paar maanden van 2016 en de eerste paar maanden van 2017 stierven meer mensen dan eerder werd verwacht. De hogere sterfte werd vooral veroorzaakt door twee flinke griepgolven.

Benieuwd wanneer jij met pensioen kunt? Check het in onze tool:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van