Geld en Werk

OM eist 4,5 ton boete van AkzoNobel vanwege onveiligheid

02 november 2017 14:31 Aangepast: 02 november 2017 18:05
AkzoNobel maakt onder meer verven en lakken. (archieffoto) Beeld © ANP

Chemiebedrijf AkzoNobel is volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan meerdere incidenten in 2013 en 2015 waarbij de veiligheid van werknemers in gevaar is gekomen. Daar past volgens het OM een boete van 450.000 euro bij.

Het gaat om incidenten waarbij chloorgas en zoutzuur zijn ontsnapt en het lozen van onbekende stoffen. Deze incidenten hadden voorkomen kunnen worden als het bedrijf de veiligheid op nummer één had gesteld', luidde de conclusie van het OM vanmorgen bij de rechtbank in Rotterdam.

Werknemers onwel

Het eerste incident was in april 2013.  Bij het werken aan leidingen kwam chloorgas vrij. Twee werknemers ademde het gas in en raakten onwel. Het incident werd echter nooit gemeld.

Bij het tweede incident in 2015 kregen vier werknemers zoutzuur over zich heen. Ze hadden geen beschermende kleding aan, terwijl dat wel verplicht was. De wolk zoutzuur trok uiteindelijk over de openbare weg naast de installatie. Hierdoor moesten bedrijven in de omgeving worden ontruimd.

'Haast onverschillig'

Tot slot heeft AkzoNobel in het verleden tweemaal niet doorgegeven dat stoffen werden geloosd op het water. Het OM vindt dat een groot bedrijf als AkzoNobel een voorbeeldfunctie heeft, maar in de praktijk 'slordig' en 'haast onverschillig' is.

AkzoNobel betreurt de incidenten en laat weten dat er na het onderzoek diverse acties zijn ondernomen. "Veiligheid en gezondheid voor onze mensen en de omgeving staan voorop. Daarom hebben wij direct laten onderzoeken hoe deze incidenten hebben kunnen gebeuren ondanks de strikte veiligheidsmaatregelen en werkprocedures die wij hanteren", zegt Akzo-woordvoerder Peter van Boesschoten.

Akzo: 'Menselijke fouten'

Volgens het bedrijf gaat het om menselijke fouten. Van Boesschoten: "Bij beide incidenten was er sprake van menselijke fouten waarbij de bestaande veiligheidsmaatregelen en werkprocedures niet zijn gevolgd. AkzoNobel wil een en zo veilig mogelijke werkomgeving bieden en daarom zijn er na het onderzoek diverse acties ondernomen om de noodzaak van strikte naleving van bestaande procedures nogmaals te benadrukken." 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

`