Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Levensverwachting omlaag, maar pensioenleeftijd blijft gelijk

Beeld © ANP

De levensverwachting van 65-plussers valt lager uit dan eerder voorspeld. Dat betekent helaas niet dat je eerder met pensioen kan. Maar de geplande AOW-leeftijd van 67 jaar en drie maanden gaat waarschijnlijk niet verder omhoog.

Op basis van de voorspelling die het CBS maakt van de levensverwachting wordt de AOW-leeftijd vastgesteld, de leeftijd dus waarop mensen hun basispensioen ontvangen.

Vorig jaar werd voorspeld dat een 65-jarige in 2023 nog 20,7 jaar zal leven. Dit is nu bijgesteld naar 20,5 jaar. Deze nieuwe prognose wordt gebruikt voor het vaststellen van de AOW-leeftijd voor het jaar 2023.

AOW-leeftijd omlaag?

Je zou dus verwachten dat deze omlaag gaat. In 2012 is namelijk afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch omhoog gaat als de levensverwachting stijgt. Zo'n verhoging moet dan vijf jaar van tevoren worden aangekondigd. Voor een daling zit daar een 'maar'. 

Er is namelijk een marge afgesproken binnen een speciaal ontwikkelde formule. Als de levensverwachting daalt, blijft de AOW-leeftijd gelijk. Vooralsnog betekent dit dus wie in 2023 met 67 jaar en 3 maanden AOW krijgt, hier iets minder lang van kan genieten. Het goede nieuws is dat de AOW-leeftijd waarschijnlijk niet verder omhoog gaat. 

Betere levensomstandigheden

Dat er voornamelijk gesproken wordt over een stijging komt omdat de huidige levensverwachting vijf jaar hoger is dan in 1956, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet werd aangenomen. Die stijging zet sindsdien, op af en toe een kleine daling na, door.

Dit komt weer door betere medische kennis en technologie, betere hygiëne, voeding en leefomstandigheden. In 1950 was de kans om 90 te worden 9 procent, nu is dat 31 procent.

Vooruitzicht

Dat de prognose voor 2023 is bijgesteld komt door nieuwe cijfers. In de laatste vier maanden van 2016 en de eerste acht maanden van 2017 stierven meer mensen dan in de oudere prognose was verwacht. Dat komt onder andere door de griep.  

Benieuwd wanneer jij met pensioen kan gaan? Check het in onze tool:

Meer op rtlz.nl: