Geld en Werk

1 op de 11 zzp'ers is onvrijwillig gestart, maar vindt het toch wel leuk

02 november 2017 02:00 Aangepast: 02 november 2017 09:09
Beeld © Getty Images

Van alle zelfstandigen zonder personeel is 9 procent gestart omdat ze geen andere keuze hadden. Ondanks de negatieve bijklank hebben deze 'gedwongen zzp'ers' het eigenlijk best wel goed, concluderen CBS en TNO in een onderzoek.

De groep zelfstandigen die om negatieve redenen is gestart, deed dat bijvoorbeeld omdat ze geen geschikte baan konden vinden, waren ontslagen of geen contractverlenging kregen. Soms vraagt de werkgever of ze als zelfstandige verder willen.

Mensen die starten als zzp'er vanuit negatieve beweegredenen zijn vaak mensen in een technisch, pedagogisch, creatief of taalkundig beroep, zoals muziekleraar of auteur.

Miniatuurvoorbeeld

Klein deel maar ontevreden

Maar het leed lijkt mee te vallen: als ze eenmaal bezig zijn, vindt het grootste deel van hen hun werk prima (88 procent). Driekwart wil zelfs hun werk als zzp'er blijven doen.

Zzp'ers die om negatieve redenen zijn gestart, maken zich wel vaker zorgen over hun financiën: 36 procent van hen beoordeelt de financiële situatie van hun bedrijf als matig of slecht. Zij hebben in de praktijk dan ook 10 procent minder te besteden dan zzp'ers die uit positieve beweegredenen zijn gestart.

Geen baas meer

De meeste zzp'ers, 67 procent, starten overigens nog steeds uit positieve redenen. Vaak is dat omdat ze een nieuwe uitdaging zoeken, het fijn vinden om zelf hun werktijden te bepalen of niet meer voor een baas willen werken.

Een kwart begon vanuit neutrale redenen, bijvoorbeeld omdat het desbetreffende werk altijd als zelfstandige wordt gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore