Geld en Werk

Mega-investering: startup TransferWise krijgt 241 miljoen euro

02 november 2017 06:10 Aangepast: 02 november 2017 06:59
Kristo Käärmann is de mede-oprichter en ceo van TransferWise. Beeld © Getty

De fintech-startup Transferwise, waarmee je geld naar anderen kunt overmaken, krijgt vandaag een investering van 280 miljoen dollar (241 miljoen euro). Het geld wordt gebruikt om een betaalkaart te introduceren waarmee je overal ter wereld geld kunt opnemen.

Banken bedriegen hun klanten, vinden de twee Estse​ oprichters van TransferWise. Daarom begonnen ze in 2011 met hun startup, waarmee ze internationale overboekingen tegen een zo laag mogelijke tarief aanbieden.

Laten we TransferWise even tegenover ING zetten. Als je 100 euro naar een Britse rekening wilt overmaken betaal je bij de ING minimaal 6 euro. Bij Transferwise, dat zichzelf heel duidelijk 'geen bank' noemt, is dat bedrag 2 euro. 

Lokale rekeningen

TransferWise werkt met lokale rekeningen. De 100 euro die je wilt overmaken naar een Britse rekening wordt gestort op de Nederlandse rekening van TransferWise. Vervolgens wordt het bedrag in ponden vanaf de Britse rekening van de startup overgeboekt naar de ontvanger.

Meer dan twee miljoen mensen maken gebruik van TransferWise, die samen elke maand meer dan een miljard euro overmaken. Nederlandse cijfers wil ceo Kristo Käärmann niet bekendmaken, maar hij zegt wel dat er met zijn bedrijf meer dan een miljard euro van en naar Nederland is overgeboekt.

Miniatuurvoorbeeld

Investering

Onder andere Richard Branson en Andreessen Horowitz hebben bijgedragen aan de investering van 241 miljoen euro, die voor Europese begrippen flink is. Vorig jaar haalde bezorgdienst Deliveroo een vergelijkbaar bedrag op: 236 miljoen euro. Betaalverwerker Adyen heeft in Nederland met 200 miljoen euro de hoogste investering gekregen.

De 241 miljoen euro wordt gebruikt om het zogeheten Borderless-account op te zetten. Met dit zakelijke account kun je persoonlijke rekeningen openen in Groot-Brittannië, Duitsland, de VS en Australië. Op die manier heb je lokale rekeningen voor de meest gebruikte valuta's.

Consumenten

Het Borderless-account komt begin 2018 ook beschikbaar voor consumenten, vertelt Käärmann tegen RTL Z. Net als het zakelijke Borderless-account betaal je voor het gebruik niets, alleen overboekingskosten als je geld van en naar je rekeningen overboekt.

Ook wordt begin 2018 een debitcard geïntroduceerd waarmee je gratis betalingen kunt uitvoeren vanaf je TransferWise-rekeningen. In totaal heeft TransferWise nu 341 miljoen euro aan investeringen opgehaald. 

Administratieve rompslomp​

Met het Borderless-account mikt TransferWise op mensen die veel reizen of in het buitenland verblijven: "Neem bijvoorbeeld een Nederlandse student die een jaar in het Verenigd Koninkrijk gaat studeren", vertelt Käärmann. "Dan hoeft hij niet door de administratieve rompslomp te gaan en een lokale bankrekening openen, maar kan hij gewoon een Borderless-account gebruiken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore