Geld en Werk

Duur, duurder, duurst: truffels dubbel zo prijzig deze herfst

30 oktober 2017 16:36 Aangepast: 30 oktober 2017 16:56

Met de feestdagen in aantocht dacht je vast aan een exclusief truffeltje op het menu. Maar de prijzen liggen door weersomstandigheden een stuk hoger dan vorig jaar. Een truffel zo groot als een golfbal kost rond de 3000 euro.

Normaal gesproken trekken liefhebbers van de witte truffel in de herfst hun portemonnee voor wat geschaafde verse truffel op de risotto of pasta. Alleen in september tot december zijn ze vers beschikbaar en dus schaars.

De zoektocht naar het zwarte goud– vaak door varkens of speciaal getrainde honden – is nogal arbeidsintensief. En daarmee is de truffel sowieso niet erg goedkoop te noemen.

Oogst omlaag

Dit jaar dreigt de prijs van witte truffels nog verder op te lopen. Ze groeien voornamelijk in Italië. En door de hete zomer – in 60 jaar tijd is het er niet zo warm geweest - en de droge herfst is de oogst dramatisch teruggelopen. Volgens truffelzoekers zouden er zelfs 90 procent minder truffels verzameld kunnen worden.

"We hopen nog op regen in de komende weken", meldt de nationale landbouworganisatie van Italië in The Telegraph. "De witte truffel groeit in een grond die vochtig en koel moet zijn, zowel in de kiemfase als tijdens de ontwikkeling van de truffel." Maar koel of vochtig is het nu juist niet.

4.500 dollar

Fortunato Nicotra, de chefkok van restaurant Felidia in New York vertelt tegen Bloomberg dat hij vorig jaar nog zo’n 1.300 dollar betaalde voor 500 gram truffels van goede kwaliteit. Dit jaar moet hij tussen de 2.800 en 3.200 dollar neerleggen voor kleine truffels met het formaat van een golfbal. Grotere formaten witte truffels zijn zeldzaam en nog veel duurder, zegt hij.

De prijzen van witte truffels liggen nu rond de 4.500 dollar per kilo. Vorig jaar lag dat bedrag nog rond de 2.500 dollar per kilo.

Sommige restauranthouders vinden de truffels zo duur dat ze klanten waarschuwen dat een klein fortuin betaald moet worden voor een gerechtje of menu met verse truffels. "Ik voelde me verplicht om de hogere prijzen te melden, zodat klanten niet denken dat ik ze probeer op te lichten", zegt een restauranthouder in de Italiaanse krant Corriere della Sera. 

`