Geld en Werk

Geen sollicitatie of cv, toch een baan: bij dit bedrijf kan het

30 oktober 2017 15:10 Aangepast: 30 oktober 2017 15:56
Beeld © Greyston Bakery

Voor wie een crimineel verleden heeft, dakloos is of nooit een opleiding heeft afgemaakt, is het vinden van een baan meestal niet zo makkelijk. Bij de Amerikaanse Greyston Bakery mag je daarom aan de slag zonder sollicitatiegesprek of verdere vragen. En de bakkerij komt met dat concept naar Amsterdam.

De Greyston Bakery heeft een open personeelsbeleid: dat betekent dat er geen sollicitatiegesprekken worden gehouden en je geen cv of referenties hoeft aan te leveren. Je opleiding of arbeidsverleden doen er niet toe. Wie bij de bakkersfabriek wil werken schrijft zich gewoon in op een wachtlijst om te komen werken. Zodra er plek is, nodigt Greyston de volgende op de lijst uit.

Ben & Jerry's

Het zogeheten 'open hiring-systeem' is waar Greyston wereldwijd bekend mee is geworden. In New York zitten ze sinds 1982. Inmiddels maken ze bij Greyston brownies voor de ijsjes van Ben & Jerry’s, maar ook koekjes voor luchtvaartmaatschappij Delta Airlines en supermarktketen Whole Foods.

De winst wordt deels gebruikt voor kinderopvang, huisvesting, zorg en opleidingen voor het personeel. Het concept is er zo populair dat mensen op de wachtlijst soms zes maanden moeten wachten voor ze aan de slag kunnen.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Miniatuurvoorbeeld

"Voor bepaalde groepen is de afstand tot de arbeidsmarkt nu heel groot, omdat ze teveel bagage hebben en er bij werkgevers niet doorheen komen", zegt Jos Verhoeven van de Start Foundation.

De organisatie steunt de Amsterdamse vestiging van de Greyston Bakery met een half miljoen dollar, in de hoop dat ook andere bedrijven het open personeelsbeleid overnemen. "Door op deze manier mensen te werven, is er veel winst te behalen. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers."

Brownies

De ervaringen in New York zijn na 35 jaar in ieder geval goed. Er werken bij die vestiging nu 176 mensen, die jaarlijks 6,5 miljoen pond brownies bakken. Sommige werknemers stromen door naar andere banen. Maar makkelijk is het niet.

"Van de tien mensen die beginnen, blijven er uiteindelijk vier over", zegt Verhoeven die pas in New York op bezoek is geweest. "Het is geen makkelijke baan, niet iedereen houdt het vol of vindt het leuk. Het kost veel tijd, maar het is de moeite waard."

De Amsterdamse vestiging van Greyston Bakery moet in 2020 de deuren openen en gaat dan zestig mensen aannemen. Dat voor Amsterdam is gekozen, komt deels doordat de Europese fabriek van Ben en Jerry’s in Hellendoorn staat. Ook een charmeoffensief heeft geholpen.

Bakkers cao

Er moet nog wel eerst een pand gevonden worden, en de bakkerij moet gaan voldoen aan de Nederlandse en Europese regels. Moeten de werknemers bijvoorbeeld onder de cao voor de bakkers vallen of niet?

En kunnen ze in eerste instantie een nul-urencontract krijgen, om te zien of ze echt gemotiveerd zijn? Verhoeven: "Dat gaan we nu allemaal uitzoeken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van