Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Seksistisch en schijnheilig: SIRE ontketent storm van kritiek

Beeld © SIRE

Het regende reacties op social media op de nieuwe campagne van SIRE over ravottende jongens. Slaat de stichting de plank helemaal mis of was dit de bedoeling? "Wij gooien een steen in de vijver en soms door de ruit. Dat laatste is vandaag gebeurd."

"We wisten dat het vandaag helemaal los zou gaan en uit welke hoek de kritiek zou komen, maar dat de belangstelling zó overweldigend zou worden hadden we niet voorzien", zegt Lucy van der Helm, directeur van SIRE (Stichting Ideële Reclame).

Met de kreet 'Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?' is SIRE een nieuwe campagne gestart over jongens die te weinig ruimte krijgen om te ravotten en te stoeien. Jongens moeten zich rustig gedragen, goed luisteren en stilzitten en dat schaadt jongetjes in hun latere ontwikkeling, licht gedragsdeskundige Lauk Woltring toe op de website van SIRE.

Feministisch 

De bom barstte in feministisch Nederland. 'Alsof meisjes niet van stoeien houden?!'. Van der Helm: "We wisten dat dit zou gaan komen. Jongens en meisjes zijn natuurlijk gelijkwaardig, maar niet gelijk. Het is gewoon een constatering. De honderden ouders die zijn ondervraagd, herkennen het probleem dat jongens te weinig ruimte krijgen."

De bom barstte ook in onderwijsland. 'Het is allemaal zeker weer de schuld van de juffen, zij behandelen jongetjes als meisjes', klinkt het boos op sociale media. Dat is niet hoe SIRE het zelf ziet: "We wijzen helemaal niet naar de juffen. We brengen alleen maar een onderwerp onder de aandacht. Het is niet in ons belang om een schuldige aan te wijzen, we willen alleen opvoeders aan het denken zetten. Dat is ons doel."

SIRE wist van tevoren dat ze met dit thema 'iets explosiefs' in handen hadden. En dat is niet de eerste keer. SIRE heeft vaker controversiële campagnes. Zoals in 2015, toen de stichting zijn pijlen richtte op jonge xtc-gebruikers. Het Trimbos-instituut vreesde toen dat deze campagne xtc-gebruik zou normaliseren.

Geld van adverteerders

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is SIRE een onafhankelijke stichting die niets met de overheid te maken heeft. De communicatiebranche en mediabedrijven richtten de stichting bijna vijftig jaar geleden op. Doel is 'mensen in beweging brengen en aanzetten tot nadenken over kwesties die weinig of geen aandacht krijgen maar dit wel verdienen', zo staat op de website. De thema's worden gekozen door het bestuur zelf.

SIRE krijgt geld van adverteerders. Dat zijn er tientallen: van Hema, tot ABN Amro, van Friesland Campina tot Aegon. Maar veel geld hebben ze niet nodig, want de campagnes worden belangeloos gemaakt.

Mediabedrijven zenden die vervolgens kosteloos uit of plaatsen de uitingen gratis in de krant. Zelfs het commerciële onderzoeksbureau Memo, dat het onderzoek naar de jongetjes heeft gedaan, is daarvoor niet betaald.

Aflaat van reclameboys

Dat klinkt heel nobel: gratis dure campagnes maken en uitzenden om 'de wereld een stukje beter te maken', zoals SIRE dat zelf noemt. Maar zijn het niet die reclamemakers zelf die een verkeerd ideaalbeeld creëren in hun commercials? Teun van de Keuken noemt SIRE een 'aflaat van reclameboys'.

In de Volkskrant schrijft Van de Keuken: "Het heeft iets hypocriets. Neem de campagne tegen overgewicht onder kinderen, 'Zeg nee'. Ouders moesten alle dikmakende verleidingen weerstaan. Dat is natuurlijk waar. Maar wie is er steeds als een sirene 'zeg ja' aan het zingen? Juist, de reclame-industrie, namens de snoepfabrikanten."

Economische principes

Lucy van der Helm van SIRE vindt dat je de organisatie hiermee tekort doet. "Misschien is het inderdaad lastig om economische principes en sociale principes aan elkaar te verbinden. We doen veel goede dingen met SIRE en moeten ergens het geld vandaan halen. Als daar het opportunistische in zit, dan is dat maar zo."