Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zo gek is de Amsterdamse woningmarkt: 325.000 euro voor 31m2

Het trappetje gaat naar de vide. Beeld © Funda

Het is 31 vierkante meter, 'fraai gerenoveerd', met dakterras en 'luxe keuken met combimagnetron'. Voor dit penthouse wordt een bedrag van 325.000 euro gevraagd. Het illustreert wederom de gekte op de Amsterdamse woningmarkt.

Voor dat bedrag woon je in de Zeeheldenbuurt, op de grens met stadsdeelcentrum in een woning met 'houten lamellenparketvloer', zo meldt de beschrijving op Funda.

Klein maar 'compleet'

Sywert van Lienden, politiek commentator en oud-voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), heeft er op Twitter inmiddels een heel draadje van gemaakt. Het begon met een 'zolderkamer' van 23 vierkante meter voor 200.000 euro.

Daarna vond hij een 'kleine complete woning' van 29 vierkante meter in 'het hart van de gezellige Pijp'. Voor deze studio, zonder aparte slaapkamer, wordt 280.000 euro gevraagd. Pluspunt volgens de omschrijving: "De badkamer is voorzien van vloerverwarming, dus nooit meer koude voeten in de ochtend!"

Miniatuurvoorbeeld

Bed, bank, keuken: het past net. (Foto: Funda)

De gemiddelde te koop staande woning in de regio Amsterdam kost op dit moment 506.000 euro. Die oververhitting op de woningmarkt in de steden, begint inmiddels zijn tol te eisen, zei Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, onlangs. 

Bubbel

"Voor mensen met beperkte financieringsruimte lijkt geen plaats meer te zijn in de regio Amsterdam." Ook de ABN Amro stelde onlangs dat wie op zoek is naar een huis, het nog moeilijker krijgt. Omdat er minder woningen te koop staan neemt de krapte alleen maar toe

Volgens de Zwitserse bank UBS is de huizenmarkt in Amsterdam inmiddels zó overgewaardeerd dat er bijna sprake is van een bubbel. Wereldwijd bezet Amsterdam volgens UBS de zevende plek van meest overgewaardeerde huizenmarkten, net achter Hong Kong, maar nog voor steden als Parijs, San Francisco en Zürich. 

Meer op rtlz.nl: