Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deutsche Bank schikt voor 186 miljoen euro in Libor-schandaal

Aandeelhouders bij een vergadering van Deutsche Bank in Frankfurt eerder dit jaar. Beeld © EPA

Deutsche Bank betaalt in totaal 220 miljoen dollar, omgerekend ruim 186 miljoen euro, aan 45 Amerikaanse staten om een strafzaak te ontlopen in de zogeheten Libor-zaak. Daarin manipuleerde de bank, net als de Rabobank, jarenlang en stelselmatig rentetarieven.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Daarmee betaalt de Duitse bank ruim twee keer zo veel als de Britse financiële dienstverlener Barclays, die vorig jaar in dezelfde zaak een schikking van omgerekend 85 miljoen euro trof.

Bijna dagelijks manipulatie

Uit onderzoek van de Amerikaanse staten blijkt dat Deutsche Bank te hoge kosten rekende bij de onderlinge rentetarieven van internationale banken. Dat gebeurde tussen 2005 en 2009 bijna dagelijks, staat in het schikkingsrapport.

"We zullen frauduleus, manipulatief en heimelijke afspraken die het vertrouwen in onze financiële markten verstoren of ondermijnen niet tolereren", schrijft de openbare aanklager van Californië, Eric Schneiderman, in een statement.

Schikkingen en celstraf

De schikking van Deutsche Bank is één van de velen in het Libor-schandaal. Ook de Rabobank was bij de affaire betrokken, de bank schikte voor in totaal 774 miljoen euro met Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten. 

In totaal werd voor zo'n 9 miljard euro aan boetes uitgedeeld en werden meerdere bankiers veroordeeld. Voormalig handelaren Tom Hayes (UBS en Citigroup) en Jay Merchant (Barclays) kregen een gevangenisstraf opgelegd van respectievelijk 11 en 5,5 jaar.