Geld en Werk

Britten spenderen pensioengeld aan 'gokken en drinken'

25 oktober 2017 14:57 Aangepast: 25 oktober 2017 15:12
Beeld © Getty images

Anders dan Nederlanders kunnen Britten sinds 2015 vanaf hun 55ste levensjaar vrij beschikken over het grootste deel van hun totale gespaarde pensioen. Dat gaat niet altijd goed, blijkt uit een parlementair onderzoek.

Een Britse man werd ontslagen bij zijn goedbetaalde baan, nam de 120.000 pond die hij gespaard had aan pensioengeld allemaal in een keer op en 'spendeerde tot op de laatste cent aan gokken, een auto en alcohol'. Gevolg: hij moest aankloppen bij het bijstandsloket van de gemeente voor geld en een sociale huurwoning. 

Het is een extreem voorbeeld van wat er mis kan gaan als mensen zelf mogen beschikken over hun complete pensioenpot, beschreven door een medewerker van een sociale woningbouwvereniging. De man is lang niet de enige die de fout in ging, schrijft ze.

Net als de andere voorbeelden die ze noemt, kon de man succesvol aanspraak maken op zowel bijstand als een sociale huurwoning, omdat niet kon worden aangetoond dat het geld er doorheen was gejaagd met de intentie daarna te kunnen leven van een uitkering.

Pension Freedom Day

Sinds 2015 is het de Britten mogelijk gemaakt om vanaf hun 55ste zelf te beschikken over 75 procent van hun pensioengeld. Dat moment wordt de Pension Freedom Day genoemd. De Britten kunnen vanaf dat moment zelf beslissen wat ze doen met hun geld: ze kunnen het opnemen, beleggen, op een spaarrekening parkeren of maandelijks een gegarandeerd bedrag laten uitkeren door een pensioenverzekeraar.

Voor die tijd moesten de Britten verplicht voor hun pensioen sparen via een annuïteitenverzekering, die tot je dood een gegarandeerd bedrag uitkeerde. Maar door lage rentes en verhoogde levensverwachting vielen de uitgekeerde bedragen steeds vaker tegen.

Pensioengeld investeren

Toenmalig minister van Financiën George Osborne hoopte dat mensen door de wetswijziging meer zouden investeren in de economie, bijvoorbeeld door het versneld aflossen van hun hypotheek. 

De vrijheid sloeg aan: in de eerste drie maanden nadat Pension Freedom Day voor het eerst in werking trad, keerde de Britse staat ruim 2,5 miljard pond aan pensioengeld uit. 95 procent van alle aanvragers vroeg direct om hun volledige pot. Uit recent onderzoek blijkt dat nog steeds veruit het grootste deel van de mensen ervoor kiest al hun geld direct op te nemen.

Maar het succes is wellicht iets te groot. Een commissie van het Britse parlement die onderzoek doet naar de Pension Freedom Day waarschuwt ervoor dat miljoenen mensen het risico lopen dat ze zonder geld komen te zitten of onevenredig veel belasting moeten betalen over hun pensioenpot, zonder dat daar adequate voorzieningen tegenover staan.

Parlementair onderzoek

Een parlementaire commissie heeft nu onderzoek ingesteld naar het nieuwe systeem. In de getuigenissen kwam onder meer het verhaal van de gokkende man naar boven. Ook andere getuigenissen bevestigen dat sommige Britten een beroep moeten doen op bijstand nadat ze binnen maanden hun hele pensioenpot - soms tonnen - erdoorheen gejaagd hebben.

Maar mensen die hun eigen geld verbrassen zijn niet het enige probleem. De parlementscommissie citeert data van de politie waaruit blijkt dat ruim 43 miljoen pond aan pensioengeld verloren is gegaan door fraude - bijvoorbeeld aan een van de vele malafide adviesbureautjes die na het wijzigen van de wet ineens verschenen.

Investeringen

Niet iedereen vergaat het overigens slecht. In de bewijsstukken is ook het verhaal te vinden van een man die besloot zijn pensioengeld van 46.000 pond te gebruiken om er een herdershut van te kopen, die hij verhuurt via AirBnb. Hij verdient er 6000 pond belastingvrij per jaar mee. Via een verzekering zou hij slechts 1600 pond per jaar uitgekeerd krijgen. Een ander zegt een kwart uit zijn pot te hebben genomen om er een boot van te kopen - en daar nog altijd achter te staan.

Ook in Nederland wordt inmiddels gesproken over individuele pensioenpotjes. De kans dat wij te maken krijgen met Britse toestanden is echter te verwaarlozen, omdat de levenslange uitkering, waarbij maandelijks een vast bedrag wordt uitgekeerd, nog altijd een eis is van het kabinet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`