Geld en Werk

Belastingdeal met Starbucks lijkt topje van de ijsberg

03 november 2015 08:04 Aangepast: 03 november 2015 14:15

De belastingdeal tussen Starbucks en de Nederlandse fiscus is niet de enige afspraak die de aandacht heeft getrokken van de Europese Commissie. Ook deals met grote multinationals als Pfizer, Microsoft en Kraft Foods liggen onder een vergrootglas.

Dat meldt Trouw vanochtend op basis van anonieme bronnen. De Commissie zou bij de Belastingdienst de afspraken met zeker 14 grote bedrijven hebben opgevraagd. Een woordvoerder van de Commissie wil tegen de krant niet bevestigen welke belastingdeals zijn opgevraagd, maar zegt er wel bij dat het opvragen van deze "rulings" niet automatisch betekent dat er een officieel onderzoek wordt gestart.

Staatssecretaris Wiebes bevestigde vorige week al tegen RTL Z dat de Commissie wel vaker documenten over belastingdeals opvraagt, maar leek zich nog geen zorgen te maken over nieuwe reprimandes na Starbucks:  "De Commissie heeft eerder bij ons over allerlei verschillende gevallen informatie gevraagd en alleen deze eruit gepikt. Het gaat werkelijk om een individueel geval."

Speerpunt
De Europese Commissie heeft een speerpunt gemaakt van het bestrijden van belastingontwijking door grote bedrijven. Vorige maand tikte het Nederland hard op vingers toen het oordeelde dat de belastingdeal tussen de fiscus en Starbucks onrechtmatig was. Het bedrijf moet daarom 20 tot 30 miljoen euro aan belasting alsnog betalen aan Nederland.

Luxemburg werd voor een gelijkaardig vergrijp berispt. Het mini-staatje had ontoelaatbare belastingafspraken gemaakt met autobouwer Fiat. Ook de afspraken die Luxemburg maakte met techbedrijf Amazon worden nog onderzocht.

In Ierland ligt een belastingafspraak met Apple onder het vergrootglas. De Europese Commissie is ook al geruime tijd bezig met dat onderzoek.

300 rulings
​De Europese Commissie bevestigt aan RTL Z dat het 300 belastingafspraken heeft opgevraagd bij 23 lidstaten, maar wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat. Microsoft en Pfizer laten in zeer korte reacties weten zich te houden aan de geldende regels in ieder land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore