Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Werkgevers zijn positiever gaan denken over oudere werknemer

Beeld © ANP

Steeds meer werkgevers willen dat werknemers doorwerken tot na hun zestigste of zelfs tot na hun pensioenleeftijd. Ze zijn positiever over oudere werknemers dan in 2001.

Dat blijkt uit het onderzoek Arbeidsmarkt in Kaart van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarin werd werkgevers gevraagd naar hun mening over werknemers en maatregelen voor duurzame inzetbaarheid.

Doorwerken

Uit de antwoorden trekt het planbureau verschillende conclusies. De helft van de ondervraagde werkgevers blijkt bijvoorbeeld geen extra mensen met een beperking in dienst te willen nemen. Zij bieden hun werknemers nog evenveel cursussen en opleidingen aan als in de jaren hiervoor.

De houding van werkgevers blijkt positief veranderd tegenover oudere werknemers. 60 procent van de werkgevers ziet hen graag doorwerken na hun zestigste. In 2001 was dat nog 42 procent. De helft van de werkgevers wil dat werknemers nog na hun pensioenleeftijd doorwerken.

Gerechtvaardigd loon

Ruim drie kwart van de werkgevers vindt dat ouderen even goed functioneren als jongeren. 12 procent is zelfs van mening dat ouderen beter presteren.

Maar niet iedereen is enthousiast. Een kwart van de werkgevers beoordeelt de productiviteit van ouderen als lager dan de loonkosten rechtvaardigen. Topman Rob Zandbergen en oprichter Alex Mulder van uitzendorganisatie USG People opperden al eerder om het loon van 50+ers misschien te verlagen.