Geld en Werk

Cadeaubon voor verkeersboetes: handig of verkeerd signaal?

21 oktober 2017 12:31 Aangepast: 24 oktober 2017 11:50
Beeld © Archieffoto ANP

Het is weer eens wat anders dan een boeken-, bioscoop- of restaurantbon: een tegoedbon om je verkeers- of parkeerboete mee te betalen.

Via de website Boetebon.nl kun je een cadeaucard kopen die verstuurd wordt naar die ene vriend of vriendin van je die regelmatig de typisch gekleurde enveloppen van het CJIB ontvangt.

"Het idee ontstond toen mijn zakenpartner een cadeau aan het bedenken was voor zijn personeel met kerst", vertelt mede-oprichter Steef Molenaar. Daarnaast zit hun irritatie over boetes voor kleine overtredingen en de administratiekosten die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) rekent in het initiatief verwerkt, zegt Molenaar. 

Het werkt als volgt: je koopt tegoed (minstens 20 euro, maximaal 150) dat vervolgens in een cadeauverpakking naar de persoon wordt verstuurd die je wil verrassen. Voor het verzenden en de verpakking rekent het bedrijf in totaal 2,95 euro, meldt het op de website.

Geld overgemaakt op derdengeldrekening

Het geld dat je overmaakt, wordt gestort op een derdengeldrekening. Derdengeldrekeningen worden door bijvoorbeeld notarissen gebruikt om geld dat niet van hen is maar wel aan hen wordt toevertrouwd, veilig te beheren.

Als de houder van de Boetebon een bekeuring krijgt, wordt het geld van de derdengeldrekening overgemaakt naar het Centraal Justitieel Incassobureau of de gemeente. De eerste instantie int verkeersboetes voor bijvoorbeeld snelheidsovertredingen en door rood licht rijden, gemeenten innen parkeerboetes. Voor het regelen van het betalen van de boete, rekent het bedrijf 30 cent.

'Flitsend cadeau'

Het bedrijf achter de boetebon benadrukt dat de card, door de bedenkers een 'flitsend cadeau' genoemd, niet geldt als excuus om verkeersovertredingen te maken. "De houder dient zich te allen tijde aan de (geldende) verkeersregels te houden", staat in de algemene voorwaarden.

"Wij vinden dat voorkomen beter is dan genezen en dit is wat dat betreft niet goed", laat een woordvoerder van de Landelijke Politie weten. "Op het moment dat hier perverse effecten vanuit gaan en mensen denken: 'ik heb toch zo'n bon, dus ik ga te hard rijden', dat kan niet de bedoeling zijn."

'Als je maar betaalt'

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat mensen zich 'uiteraard' aan de verkeersregels moeten houden, maar ziet verder weinig kwaad in de bon. "Hoe mensen hun bon betalen maakt ons niet uit, als het maar gebeurt", aldus een woordvoerder. "Als mensen elkaar tegoedbonnen willen geven voor boetes, dan staat hen dat vrij."

Vorig jaar werden er in totaal 9.437.717 boetes uitgedeeld voor bijvoorbeeld te hard rijden, fout parkeren en door rood licht rijden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`