Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Europese Commissie doet inval bij BMW in kartelzaak

BMW-ceo Harald Krüger bij de presentatie van de cijfers in maart dit jaar. Beeld © EPA

Inspecteurs van de Europese Commissie hebben een inval gedaan bij BMW. De inval is onderdeel van een onderzoek naar kartelvorming.

Bij de inval waren ook inspecteurs van de Duitse kartelwaakhond aanwezig, schrijft de Commissie in een persbericht. 

Bij welk bedrijf de inval op 16 oktober is gedaan, wilde de Commissie niet bekendmaken, maar BMW bevestigt aan RTL Z dat het gaat om een kantoor van het Beierse concern.

Beschuldigingen verworpen

De onverwachte controles zijn een eerste stap in een onderzoek naar verdachte handelspraktijken, aldus de Brusselse concurrentiewaakhond. Maar zij betekenen niet dat de geïnspecteerde bedrijven bij voorbaat schuldig zijn.

In juli werd bekend dat er onderzoek gedaan wordt naar een Duits autokartel, dat als sinds de jaren '90 afspraken zou maken en daarmee de basis hadden gelegd voor het sjoemelschandaal. BMW zei toe alle beschuldigingen 'categorisch' te verwerpen.

Meewerken aan onderzoek

De Duitse autobouwer geeft in een kort statement aan dat er een verschil is tussen overtredingen van kartelwetgeving en het gebruik van illegale sjoemelsoftware. "BMW Group is van dat laatste niet beschuldigd."

BMW herhaalt vandaag dat voertuigen van BMW niet gemanipuleerd zijn en aan alle juridische voorschriften voldoen. het bedrijf zegt mee te werken aan het onderzoek en benadrukt dat er geen formele zaak is geopend.

Bron: RTL Z