Geld en Werk

Jaarlijks 134.000 slachtoffers ongewenste seksuele aandacht van collega's

21 oktober 2017 10:05 Aangepast: 21 oktober 2017 15:42
Beeld © Getty

Ongewenste aanrakingen, suggestieve appjes of mailtjes en soms zelfs aanrandingen: het kan het leven verwoesten van de mensen die het overkomt. Maar elk jaar gebeurt het tienduizenden Nederlanders op hun werk.

Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers uit een TNO-onderzoek onder 40.000 werknemers in Nederland, waarvan de resultaten in bezit zijn van RTL Nieuws. De cijfers maken voor het eerst inzichtelijk in welke bedrijfstakken ongewenst seksueel contact het meest voorkomt.

Uit het onderzoek blijkt dat grofweg 1 op de 50 werkende Nederlanders (1,8 procent) het afgelopen jaar ongewenste seksuele aandacht van collega's of leidinggevenden heeft ervaren. In totaal gaat het om zo'n 134.000 mensen. Onder ongewenste seksuele aandacht vallen seksueel getinte opmerkingen, maar ook aanranding en intimidatie.

Hier komt ongewenste seksuele aandacht het meest voor

ZIE OOK: Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer

Er blijken grote verschillen te zijn tussen bedrijfstakken. Zo geeft 1 op de 18 werknemers van marktonderzoeksbureaus aan dit het afgelopen jaar te hebben ervaren. Ook in de horeca, en dan met name bij restaurants, is het een probleem van formaat.

Er zijn ook sectoren die significant slechter dan gemiddeld scoren waar je het misschien niet meteen van verwacht. Denk bijvoorbeeld aan advocatenkantoren (4,2 procent) en registeraccountants (3,1 procent). En ook bij de politie hadden bovengemiddeld veel werknemers het afgelopen jaar ongewenste seksuele aandacht van collega's (3 procent).

Schuldgevoel

Niet eerder werd duidelijk dat de omvang van ongewenste seksuele aandacht op de werkvloer zo groot is. Vermoedelijk speelt daarbij een rol dat werknemers de vragen van TNO anoniem kunnen beantwoorden.

Volgens ervaringsdeskundige Karin Bosman zwijgen namelijk veel slachtoffers uit schaamte. "Omdat slachtoffers die te maken hebben met seksuele intimidatie heel erg te maken hebben met schuldgevoelens. Die voelen zich vernederd. En dat is niet iets waar je heel makkelijk mee naar buiten komt."

Bespreekbaar

Ook bij Bosman zelf duurde het een tijd voor ze met haar verhaal naar buiten durfde. Ze schreef een boek over haar baas die haar seksueel intimideerde. Nu staat ze slachtoffers bij die hetzelfde is overkomen.

Daarnaast pleit ze voor meer bewustzijn bij werkgevers. "Elke werkgever zou bij zichzelf moeten nadenken van: hé, wat doe ik er eigenlijk aan om die werkvloer nou zo veilig mogelijk te krijgen? En hoe zorg ik er voor dat de mensen op mijn werkvloer beschermd zijn? Maak het bespreekbaar."

Heb jij ervaring met seksuele intimidatie op de werkvloer?

RTL Nieuws doet onderzoek naar seksuele intimidatie op de werkvloer. We weten dat om die reden vrouwen een schikking hebben getroffen met hun werkgever. In die overeenkomst teken je dat je zwijgt over wat je is overkomen. Maar hoe vaak dat gebeurt, weten we niet. En dat wil RTL Nieuws achterhalen. Heb jij ooit zo'n schikking getroffen, dan kun je volledig anoniem met ons in contact komen via intimidatie@rtl.nl We doen niets met je informatie zonder jouw toestemming.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore