Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

iPhone SE review: kleine smartphone met veel power

11 april 2016 17:14 Aangepast: 31 juli 2017 20:30

Een kleine smartphone met veel power: het is een trend die in de Android-wereld al langer speelt. Apple doet nu ook een duit in het zakje met de iPhone SE, die indruk maakt met zijn bijzonder goede accuduur.

Een smartphone met een 4 inch-scherm was jaren geleden de standaard, maar inmiddels kun je bijna geen krachtige telefoon meer kopen zonder aan een 5 inch-scherm of groter vast te zitten. Eén probleem: zo'n groot scherm is lastiger te bedienen, vooral als je kleine handen hebt.

Iets minder krachtig
Bekende Android-fabrikanten als Samsung, Sony en LG brengen al kleinere varianten van hun toptoestellen uit, nu gaat ook Apple mee in deze trend. De iPhone SE is net zo groot als de iPhone 5 en heeft dezelfde krachtige hardware als de iPhone 6S. Daarmee is de iPhone SE een interessante keuze voor wie een kleine smartphone wil, maar niet wil inleveren op de hardware.

Thumbnail

Althans, niet op alle vlakken willen inleveren, want de hardware is op twee punten iets minder krachtig dan die van de iPhone 6S. Allereerst gebruikt de iPhone SE een oudere vingerafdrukscanner die minder snel werkt dan die van de laatste iPhone. Het tweede punt is het 3D Touch-scherm, dat detecteert hoe hard je drukt. Deze technologie is niet aanwezig in de iPhone SE, wat verder niet veel af doet aan de functionaliteit van het apparaat.

Een accu waarmee je het einde van de dag haalt
De combinatie van een kleiner 4 inch-scherm, zuinige processor en een iets grotere accu dan de iPhone 5 zorgt voor een uitstekende accuduur. De accuduur is zelfs beter dan die van de iPhone 6S Plus, de iPhone met de accu die het langst meegaat. Ook gaat de accu van de iPhone SE langer mee dan menig vlaggenschip, variërend van de Galaxy S7 tot de Xperia Z5. Dat is een enorm pluspunt.

Een ander pluspunt in het aluminium design. Die is precies hetzelfde als die van de iPhone 5S, met één verschil: de nieuwe kleur roségoud. Het design heeft geen gekke witte antenne-strepen zoals de iPhone 6S, maar gebruikt een gekleurde boven- en onderkant als antenne. Ook biedt het hoekige ontwerp meer grip dan de ronde randen van de nieuwste iPhones, waar Apple veel kritiek op heeft gehad.

Thumbnail

Het 4 inch-scherm van de iPhone SE oogt wel een beetje flets in vergelijking met laatste twee iPhones. Dat komt vooral omdat het contrast tussen kleuren wat minder intensief is. De resolutie van 1136 bij 640 pixels lijkt niet hoog, maar is voor het formaat scherm scherp genoeg. Daarnaast is het scherm feller dan dat van de iPhone 5S en daarmee beter in het zonlicht te lezen.

Ook zonder 3D Touch bewegende foto's
De 12 megapixel-camera aan de achterzijde is dezelfde camera als in de iPhone 6S. Dat is een prima camera voor smartphones die snel scherpstelt en je rap foto's laat schieten. Bij het maken van een foto wordt ook standaard een kleine video opgenomen. Deze functie, die door Apple 'Live Photo's' wordt genoemd, is een leuke gimmick om het moment van de foto te herbeleven.

Bij de iPhone 6S wordt een Live Photo afgespeeld door er hard op te drukken, wat het 3D Touch-scherm registreert. De iPhone SE heeft dit scherm niet, waardoor je iets langer op de foto drukt om de Live Photo af te spelen. Dit werkt in de praktijk net zo prettig - misschien wel iets prettiger. Het laat zien dat 3D Touch een klein jaar na de introductie nog steeds niet echt functioneel is.

Night Shift is een winnaar
De iPhone SE draait standaard op iOS 9.3, de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem. Door de krachtige hardware werkt iOS enorm soepel, wat een groot verschil is ten opzichte van een iPhone 5S met iOS 9.3. Apps starten sneller op en je kunt ook vloeiender wisselen tussen actieve apps.

Thumbnail

De grootste verandering die iOS 9.3 brengt, is de functie Night Shift. Deze optie kijkt naar de tijd en jouw locatie om op basis daarvan de kleuren van het scherm aan te passen. Hoe later het is, hoe geler het scherm kleurt. Binnen enkele dagen ben je aan de nieuwe kleuren gewend en vooral 's avonds merk je dat het fijn is dat het heldere blauwe licht van het scherm is vervangen door een warmere tint.

Goedkoop is hij niet
De twee kleine minpunten zijn een wat flets scherm en een oudere versie van de vingerafdrukscanner. Voor de rest verrast de iPhone SE met zijn krachtige hardware en uitstekende accuduur, iets wat je niet vaak ziet bij vergelijkbare modellen. En dat terwijl de kleinere iPhone de goedkoopste iPhone is die Apple ooit heeft uitgebracht.

De iPhone SE komt beschikbaar in twee versies: een 16GB-versie van 489 euro en 64GB-variant van 589 euro. Dat is voor Apple-begrippen goedkoop, maar nog steeds een hoop geld. De iPhone SE is dan ook vooral bedoeld voor mensen die een iPhone 5 hebben en het kleinere formaat willen behouden. Of mensen met kleine handen en een grote portemonnee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore