Geld en Werk

Nederlandse 'redder van klimaatdata' krijgt hulp van Google

19 oktober 2017 20:41 Aangepast: 20 oktober 2017 08:27
Michiel Riedijk.

In januari begon het bedrijf van Michiel Riedijk met het op grote schaal archiveren van websites en databases van de Amerikaanse overheid, omdat de regering-Trump een schat aan klimaatkennis dreigde te verwijderen. Inmiddels krijgt hij hulp van grote spelers als Google en Amazon.

Riedijks bedrijf Pagefreezer maakt backups van pagina's, normaal gesproken voor betalende klanten. Toen hij hoorde dat wetenschappers en vrijwilligers handmatig allerlei gegevens, voornamelijk klimaatgegevens, van de overheid aan het backuppen waren, bood hij zijn diensten gratis aan.

Google en Amazon

Maar het liep al snel aardig uit de klauwen. Binnen korte tijd ging het om miljoenen pagina's die op de servers opgeslagen werden en dat maakte het voor het bedrijf, dat is gevestigd in Vancouver en een omzet draait 'tussen de 5 en 10 miljoen dollar', een erg prijzige aangelegenheid.

Techgigant Google heeft daarop een donatie gedaan om het project voort te kunnen blijven zetten en recent heeft ook Amazon opslagcapaciteit aangeboden ter waarde van 50.000 dollar, vertelt Riedijk.

Voor iedereen te bekijken

Al die data wordt niet door Pagefreezer geanalyseerd, maar door de non-profit EDGI. Zij schrijven rapporten over wat er veranderd is op de websites en dat delen ze weer met journalisten.

Binnenkort moeten alle pagina's ook weer gewoon te zien zijn voor iedereen, zoals ze ooit waren. Het hele archief wordt overgedragen aan de non-profit Internet Archive, waar alles dan terug te vinden is.

Niet voor niets geweest

De exercitie blijkt niet voor niets geweest te zijn. Uit het onderzoek van EDGI blijkt dat veel links naar klimaatdata worden weggehaald en dat er teksten op de overheidssites worden veranderd. Maar veel belangrijker is volgens de Nederlander dat de geldstroom voor sommige servers waar die gegevens worden gehost gewoon wordt stopgezet. "Een soort passief-agressieve methode om ervan af te komen", noemt Riedijk dat.

In eerste instantie werd de geredde data opgeslagen op Nederlandse servers, om het moeilijker te maken voor de Amerikaanse overheid om eventueel juridische stappen te nemen, maar die vrees bleek ongegrond. Inmiddels staan de gegevens dus ook bij Google, Amazon en ook het Nieuw-Zeelandse MEGA heeft ruimte aangeboden.

Opluchting

Bij Pagefreezer hebben ze niks vernomen van de overheid in de VS en dat zorgde ook wel voor opluchting. Een van de grootste klanten van Pagefreezer is namelijk diezelfde Amerikaanse overheid en dat had dus klandizie kunnen kosten.

"Ik was er wel bang voor hoe dat zijn weerslag zou krijgen", geeft Riedijk toe, "Ik heb het idee dat het in het algemeen niet zo bekend is wat we doen. Of wel, maar dat ze denken: 'sure, het is niet illegaal'."

Saillant detail: Pagefreezer heeft onlangs een deal gesloten met het Amerikaanse Nationaal Archief. "Ze hadden ons uit de openbare aanbesteding kunnen knikkeren om ondoorzichtige redenen, maar dat is niet gebeurd", zegt Riedijk tevreden.

Het schaadt niet, het baat niet

Maar, ondanks de media-aandacht van eerder dit jaar, heeft Pagefreezer er ook geen klanten door gewónnen, aldus Riedijk. Het bedrijf kan het ook niet echt gebruiken, zegt de ondernemer. "Als je een hardcore Republikein tegenover je hebt, ben je af. Voor hetzelfde geld blaas je het juist op."

En dus is het eigenlijk business as usual bij Canadese bedrijf, dat Riedijk in 2009 in Vancouver begon. Daarvoor had hij samen met een compagnon het Nederlandse bedrijf Green Valley, dat hij in 1998 in Delft was gestart.

Green Valley, dat webportalen maakte voor voornamelijk overheden, is uiteindelijk in 2014 verkocht voor 'miljoenen'. Met dat geld investeert Riedijk nu onder andere in startups, die allemaal gericht zijn op duurzaam ondernemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`