Geld en Werk

Seksuele intimidatie op het werk: 'De eerste avond stuurde hij een dickpic'

21 oktober 2017 10:05 Aangepast: 21 oktober 2017 20:19
Archieffoto Beeld © iStock

Jaarlijks hebben zo'n 134.000 Nederlanders last van seksueel ongewenst gedrag op het werk. Sarah (niet haar echte naam) weet als geen ander hoe dat is. Zij werd een aantal jaar geleden als medisch assistente lastiggevallen door een arts. "Het begon al op de eerste dag waarop ik in die kliniek kwam."

Hoewel het haar eerst nog leuk leek om met hem samen te werken, veranderde dat gevoel al snel. Nadat ze de tweede patiënt hadden behandeld, maakte hij ongepaste opmerkingen. "Hij noemde me schatje, lekker ding, dat soort dingen. Het voelde niet goed, ik dacht: ik ben je collega, we kennen elkaar nog maar net. Dat zeg je niet. Maar ik besloot het te negeren."

Steeds verder

De arts ging steeds verder, vertelt ze. "Hij keek naar me op een manier waar ik ongemakkelijk van werd. En toen we pauze gingen houden en ik de kamer uitliep, kreeg ik uit het niets een klap op mijn billen. Ik keek hem geïrriteerd aan, maar dat veranderde niets."

Heb jij ervaring met seksuele intimidatie op de werkvloer?

RTL Nieuws heeft een team van journalisten dat op dit moment onderzoek doet naar seksuele intimidatie op de werkvloer. Er zijn vrouwen die, omdat ze seksueel geïntimideerd zijn, een schikking hebben getroffen met hun werkgever. In die overeenkomst teken je dat je zwijgt over wat je is overkomen. We weten dat dat gebeurt. Maar hoe vaak zo'n schikking wordt getroffen, daar wil ons redactieteam met jouw hulp achter komen. Heb jij een schikking getroffen, dan kan je volledig anoniem met ons in contact komen via intimidatie@rtl.nl  We doen niets met je verhaal zonder jouw toestemming.

Toch zei ze er nog steeds niets van. "Hij was een arts, mijn meerdere. Dat durfde ik niet. Misschien was ik ook wel naïef. Achteraf heb ik daar natuurlijk spijt van gehad, misschien was het anders gelopen als ik er wel iets van had gezegd?"

Berichtje met dickpic

De hele dag bleef de arts zich ongepast gedragen. Hoewel hij haar niet aanraakte, ging hij steeds verder met zijn opmerkingen en blikken. "Aan het eind van de dag begon onze spoeddienst. Dat betekende dat iedereen naar huis kon, maar hij mij moest kunnen bellen als een patiënt hulp nodig had. Ik moest dus mijn telefoonnummer aan hem geven. Maar zelfs 's avonds ging hij door. Ik kreeg een berichtje: hoe gaat het, ik heb vandaag lekker met je gewerkt. Met een dickpic erbij."

De hele week bleef hij seksueel getinte berichtjes sturen. "Wil je me niet aanraken? Hoe zie jij eruit? Dat soort dingen. Ik negeerde het of zei: ben je gek, dat doe ik niet! Ik zei niet 'stop hiermee', maar liet wel duidelijk merken dat ik hier niet van gediend was. Maar de ongepaste berichtjes bleven komen." 

Telefoonnummer geblokkeerd

Toen de spoeddienst na een week voorbij was, blokkeerde Sarah zijn telefoonnummer en vroeg ze aan een vrouwelijke arts om hen niet meer samen in te plannen, omdat ze zich daar niet goed bij voelde. Die arts stelde geen vragen, maar gaf wel gehoor aan haar verzoek.

"Kort daarna stuurde hij me een berichtje via Facebook Messenger: waarom heb je me geblokkeerd? Ik liet hem weten dat het niet goed voelde, dat die foto's echt niet konden. Hij zei sorry, en stuurde gelijk weer ongepaste berichtjes. Ik rapporteerde hem op Facebook en blokkeerde hem ook daar."

Vriendelijk bedankt

Dat hielp even, totdat hij via een nieuw Facebookaccount wéér contact met haar opnam. "Hij vroeg of ik bij hem wilde werken. Ik heb hem daar vriendelijk voor bedankt."

Ze heeft nooit aangifte gedaan of melding gemaakt bij een vertrouwenspersoon. "Iedereen kijkt tegen hem op en vindt hem zo'n goede arts. Mensen zouden me waarschijnlijk toch niet geloven. Dat voelt heel eenzaam. Daarnaast wil ik het achter me laten en het zijn vrouw en kind niet aandoen. En misschien schaam ik me ook wel, omdat ik duidelijker nee had moeten zeggen."

Voorzichtiger geworden

Het is jaren geleden, maar heeft nog altijd invloed op Sarahs leven. "Ik werk nu met een heel aardige arts samen, hij zou zoiets nooit doen. Maar zodra ik het gevoel heb dat hij iets te persoonlijk is, trek ik toch een muur op. Ik ben voorzichtiger geworden, zeker in het contact met mannelijke artsen."

Pas deze week heeft ze het haar vriend verteld. Verder weet niemand het. Zelfs haar familie niet, ze is bang dat ze zich zorgen om haar maken. "Ik denk weleens aan de vrouwen die nu met hem werken. Zou hij zich tegenover hen hetzelfde gedragen? Maar ik zal nooit naar zijn kliniek gaan. Elke keer als ik zijn naam of foto zie of iets over hen hoor, heb ik de behoefte om over te geven. Ik walg van hem."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`