Geld en Werk

Hogere inkomens kunnen in 2018 meer lenen voor een huis

19 oktober 2017 16:19 Aangepast: 23 oktober 2017 10:49
Beeld © iStock

Mensen met een hoger inkomen die een huis willen kopen, kunnen volgend jaar toch meer geld lenen voor een hypotheek. Dat verwacht het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting.

Dat vermogende huishoudens meer mogen lenen voor het aankopen van een huis lijkt gek, want vanaf volgend jaar gelden juist weer strengere regels als het gaat om hypotheekverstrekking. De hypotheekrenteaftrek gaat iets omlaag, en ook mag je geen cent méér lenen dan de waarde van het huis dat je koopt.

15.000 euro extra

Dat mensen toch meer kunnen lenen voor een huis komt dan ook alleen omdat de lonen stijgen. Het gaat om mensen met een inkomen boven de 45.000 euro bruto per jaar. Zij kunnen naarmate het inkomen verder oploopt zo'n vijfduizend euro tot wel vijftienduizend euro extra aan hypotheek krijgen. Een rekenvoorbeeld:

Verdien je nu bijvoorbeeld 50.000 euro bruto per jaar, dan kan je bij de bank een hypotheek krijgen van 229.664 euro, bij een rente van 2,75%.

Maar volgend jaar stijgt je salaris. Volgens inschattingen van het Centraal Planbureau met 2,2 procent. Je krijgt dan dus 51.100 euro bruto per jaar. Het bedrag dat je aan hypotheek kan krijgen stijgt dan dus ook, naar 234.696 euro. 

Lage inkomens

Puur en alleen door de stijging van je salaris, kan je dus ruim vijfduizend euro meer lenen. Verdien je 70.000 euro bruto per jaar, dan kan je zelfs zo'n 8.000 euro meer lenen.

Maar, 'voor lage en middeninkomens zie je minder effect', zegt Gerjoke Wilmink van het Nibud. Want voor huishoudens met een inkomen tot 45.000 euro bruto per jaar, blijft het bedrag dat ze kunnen lenen voor een huis in 2018 zo goed als gelijk. "Dat komt omdat het effect van een salarisstijging bij lagere inkomens minder groot is. Ze vallen dus minder snel in een hoger financieringspercentage bij de bank."

Miniatuurvoorbeeld

Ieder jaar schrijft het Nibud een advies voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op basis van dat advies wordt bepaald hoeveel huishoudens op basis van hun inkomen kunnen lenen voor een huis.  Dit advies geld voor 2018. De nieuwe plannen van het kabinet Rutte III zijn hierin dan ook nog niet meegenomen.

Effecten Rutte III

Rutte III wil de komende jaren de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Toch denkt het Nibud vooralsnog niet dat dit heel veel effect zal hebben op wat huishoudens aan hypotheek kunnen krijgen. "Er komen ook lagere belastingtarieven die dit effect compenseren. We verwachten daarom geen grote verschuivingen."

Andere adviezen van het Nibud

-Het tweede inkomen van tweeverdieners mag iets zwaarder meetellen bij het aanvragen van een hypotheek. Nu telt het laagste inkomens van een stel nog voor 60 procent mee in de hypotheekaanvraag. Dat wordt volgend jaar 70 procent. Uiteindelijk wil het Nibud dat het tweede inkomen volledig gaat meetellen. Maar dat kan nog jaren duren.

-Mensen die een zo goed als energieneutraal huis kopen mogen daarvoor een extra bedrag van 25.000 euro bij hun hypotheek optellen. Die regeling gold al heel beperkt, voor een bepaald type woningen, maar nu komen er meer bouwmethoden in aanmerking. 

`