Geld en Werk

Zoetekauwen opgelet: atelier zoekt taartdecorateur

22 oktober 2017 12:00 Aangepast: 22 oktober 2017 11:55
Beeld © De taart van m'n tante

Als jouw vingers ook gaan jeuken om zelf in de keuken aan de slag te gaan bij iedere uitzending van Heel Holland Bakt, lees dan vooral even verder. Bij de kunstzinnige taartenmakers van 'De taart van m'n tante' zoeken ze namelijk een nieuwe decorateur.

Wie nu meteen een beeld voor zich ziet van hoe zoet het er aan toe gaat bij Heel Holland Bakt heeft het mis, zegt Daphne Louwris van de Amsterdamse banketbakkerij. "Het is helemaal geen droombaan, het is heel hard werken. Je kan niet zomaar maken waar je zin in hebt."

Deze vacature werd via Facebook verspreid onder studenten van de Gerrit Rietveld Academie:

Miniatuurvoorbeeld

Technische kennis

Een taart ontwerpen en maken bij De taart van m'n tante is uiteraard niet te vergelijken met een kant-en-klare mix uit de supermarkt. De taartdecorateur in spé moet niet alleen artistiek zijn, maar ook technische kennis hebben. Een taart mag natuurlijk niet instorten.

Daar zit volgens Louwris ook het verschil met een normale banketbakker. Een decorateur houdt zich veel bezig met het grote plaatje. De binnenkant van de taart moet de buitenkant kunnen dragen, en iedere klant wil een andere taart, dus dat vraagt telkens om een nieuw ontwerp. "Banketbakkers houden zich meestal aan vaste recepten."

Creativiteit is het belangrijkste

Sollicitanten hoeven dan ook niet per se opgeleid banketbakker te zijn. Louwris: "Meestal werken we met kunstenaars die nog niet van hun kunst kunnen leven. Of studenten die dit naast hun opleiding aan de kunstacademie doen." Het moge duidelijk zijn: creativiteit is belangrijker dan kennis van bakken. Dat laatste kan worden geleerd in de praktijk.

Miniatuurvoorbeeld

Het gaat niet alleen om de smaak. (Foto: De taart van m'n tante)

Andere belangrijke eisen? Je moet in ieder geval gevoel voor kleur en verhoudingen hebben. "Er wordt een beroep gedaan op je improvisatievermogen. En je moet goed tegen stress kunnen", vertelt Louwris.

Auditie doen

Uit alle sollicitatiebrieven worden de beste kandidaten gefilterd, die op auditie mogen komen. Daar zie je geen hysterische André van Duin en geen aftelklok. Er is zelfs geen echte oven. Bij de auditie wordt gewerkt met een taart van piepschuim. Het gaat namelijk puur om de manier waarop versierd wordt.

De winnaar gaat uiteindelijk een trainingstraject in. Onder meer Siemon de Jong, bekend van tv-programma Taarten van Abel, leert je de fijne kneepjes van het taartenbakvak. Hij is mede-eigenaar van het taartenatelier.

Miniatuurvoorbeeld

In het tv-programma bakt De Jong taarten met kinderen. (Foto: ANP)

Geen vetpot

Tot slot: liefde voor het vak moet belangrijker zijn dan een hoog salaris, want het atelier betaalt niet meer dan het minimumloon.

En wie denkt dat veel taart eten een secundaire arbeidsvoorwaarde is, moeten we teleurstellen. Alle mislukte taarten die nog prima te eten zijn, gaan naar het goede doel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van