De energie die nodig is om één bitcoin-transactie te laten plaatsvinden, is vergelijkbaar met het maandelijkse stroomverbruik van een huishouden.
Dat stelt Teunis Brosens, econoom bij ING. Hij baseert zich daarbij op de statistieken van Digiconimist waaruit blijkt dat het verwerken van één transactie in de blockchain ruim 200 kWh kost.
"Dat is genoeg om 200 keer een wasje te draaien. Sterker nog, dat is genoeg om mijn complete huis meer dan vier weken lang van energie te voorzien", aldus Brosens, die thuis 45 kilowattuur per week gebruikt.
Blockchain vreet energie
Brosens wijst erop dat het in stand houden van de blockchain op dit moment 2200 megawatt kost. Ter vergelijking: de grootste Nederlandse energiecentrale, de Eemshavencentrale, heeft een vermogen van 1560 megawatt.
Volgens Digiconomist is het energieverbruik van de blockchain op dit moment het beste te vergelijken met het energieverbruik van Azerbeidzjan. Al met al kost een bitcoin-transactie ongeveer 20.000 keer zoveel energie als een simpele creditcardtransactie, merkt Brosens fijntjes op. "Visa heeft ongeveer 0,01 kilowattuur nodig per transactie."
Waarom zo veel energie?
Het verifiëren van een bitcointransactie wordt niet door één centrale bank gedaan, maar door vele computers tegelijkertijd. Omdat alle computers elkaar controleren, is het systeem ook zonder autoriteit betrouwbaar. Maar het verifiëren van een transactie gaat gepaard met bijzonder ingewikkelde rekensommen, die extreem veel rekenkracht van een computer vragen.
Doordat de processors dan op volle toeren moeten draaien, kost een transactie heel veel energie. Daarvoor word je wel weer beloond als je je rekenkracht beschikbaar stelt. Voor iedere verificatie krijg je namelijk ook een heel klein beetje bitcoin, dat wordt minen genoemd. Of het minen opweegt tegen de kosten, hangt sterk af van de bitcoinprijs en de prijs die je betaalt voor je elektriciteit.