Bedrijven waar veel vrouwen werken kennen een relatief hoger ziekteverzuim. Toch zijn er manieren om het verzuim zo laag mogelijk te houden. Wij spraken vier organisaties waar vrouwen het voor het zeggen hebben.
Jonge vrouwen melden zich vaker ziek dan mannen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt niet alleen door klachten rond de zwangerschap. Vrouwen hebben ook vaker last van psychische problemen.
Hulp bij privéproblemen
Bij zorginstellingen werken relatief veel vrouwen. Neem het Rotterdamse Aafje, waar 98 procent van de werknemers vrouw is. De werkdruk is er al hoog door een tekort aan personeel en toch ligt het verzuimpercentage rond het Nederlandse gemiddelde van 4,3 procent, vertelt manager P&O Monique Vink.
"We proberen aandacht te hebben voor privéproblemen en kijken hoe we onze mensen daarin kunnen ondersteunen." Als voorbeeld noemt ze een schuldhulpcoach, zodat werknemers met schuldproblemen minder stress hebben.
Om het ziekteverzuim zo snel mogelijk op te vangen heeft Aafje een interne flexpool paraat, zodat teams zo snel mogelijk weer volledig bemand zijn. "Al is nu een team van dertien mensen waar er drie met borstkanker zijn uitgevallen. Dan moeten we snel weer mensen werven."
Paaldansen ter preventie
Een ander bedrijf waar relatief veel vrouwen werken is reisbureau Jan Doets Reizen. Hier ligt het ziekteverzuim onder de 1 procent, vertelt HR-manager Mathilde Reijngoud.
Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze hier. Bedrijfsuitjes hebben daarom een sportief karakter. Begin dit jaar gingen de werknemers nog met z'n allen paaldansen. "Ze zien dan van elkaar: die ziet er strak uit en die niet. We willen mensen triggeren. Als je conditie niet goed is, doe er wat aan."
Gezond eten hoort daar ook bij. "Die meiden kijken wel naar elkaar wat ze eten. Hier worden heel wat avocado’s weggewerkt, heel goed." Twee keer per week trakteert het bedrijf op fruit.
Vinger aan de pols
Mensen die zich hebben ziek gemeld, worden twee keer per dag opgebeld, om te vragen hoe het gaat. Reijngoud: "Ik wil weten hoe het die dag is gegaan en wat ze eraan hebben gedaan om beter te worden. Ik hou vinger aan de pols."
Dat klinkt wellicht streng, maar zelf ziet ze het als 'vorm van belangstelling'. Ook kan ze meteen een inschatting maken of het werk van de zieke door iemand anders moet worden gedaan, of dat het wel een dagje kan wachten.
Niet lullen maar poetsen
Dat was twee jaar geleden wel anders, toen een aantal collega’s tegelijk met zwangerschapsverlof gingen. Lachend: "Dat hadden ze wel even slecht gepland." Reijngoud heeft toen extra mensen aan moeten nemen, maar het andere personeel moest ook een tandje bijzetten.
Reijngoud: "Dat vonden ze op termijn wel vervelend. Het wekt irritatie als iemand langer ziek is. Het arbeidsethos is hoog. Als iemand zich daar niet aan conformeert is de groepsdruk hoog. Niet lullen maar poetsen is onze mentaliteit."
Eén man, elf vrouwen
Bij de veel kleinere zorginstelling Alertzorg uit het Brabantse Sint-Oedenrode werkt maar één man. Directeur Jan van 't Hof heeft dagelijks elf vrouwen om zich heen. Een vergelijking tussen mannen en vrouwen kan hij dan ook niet maken. Hij merkt dat, omdat het team zo klein is, de dames niet moeilijk doen om een dienst van een zieke collega over te nemen.
"Iedereen heeft wel eens een griepje. Soms hebben we een langdurige ziektegeval. Maar het gaat al jarenlang hartstikke goed. Er wordt voor elkaar ingesprongen", vertelt Van 't Hof.
Zelfstandigen lossen het zelf op
De zorgverleners van de King Arthur Groep moeten zelf een vervanger regelen als zij zich ziek melden. Dat komt omdat er alleen zzp’ers werken bij de Utrechtse instelling voor ouderen met dementie. Oprichter Jarcine Spaander is daar maar wat blij mee, want het zorgt ervoor dat er nooit een tekort aan personeel is.
Toch ziet ze niet vaak vervangers rondlopen. Spaander: "Ik denk dat zelfstandigen zich minder snel ziek melden. In sommige mensen zit dat minder. Mensen die ervoor kiezen om zzp’er te zijn, zijn vaak gewoon hele gemotiveerde mensen."