Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Werkende jonge vrouw twee keer zo vaak ziek als mannelijke collega

17 oktober 2017 02:00 Aangepast: 18 oktober 2017 10:29
Vrouwen melden zich vaker ziek dan mannen. Beeld © ANP

Het ziekteverzuim onder vrouwen tussen de 25-35 jaar was vorig jaar twee keer zo hoog als dat van mannen in dezelfde leeftijdscategorie.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zaten mannen van elke honderd gewerkte dagen 2,2 dagen ziek thuis, bij vrouwen waren dat 4,3 dagen.

Kijkend naar alle leeftijdscategorieën is er sprake van een dalende trend. Hoewel vrouwen, over alle leeftijdsgroepen bekeken, al jaren vaker ziek thuisblijven van hun werk dan mannen, is het verschil groter dan voorgaande jaren. Mogelijk hangt dit samen met het stijgende geboortecijfer vorig jaar

Meer op rtlz.nl: Bij deze bedrijven werken veel vrouwen en toch is het verzuim laag

Miniatuurvoorbeeld

Zwangerschap en zorg

Want zwangerschapsgerelateerde klachten (zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling) is één van de redenen dat het ziekteverzuim onder vrouwen hoger is dan onder mannen. Volgens TNO is het verzuim wegens zwangerschap vooral hoog in de zorg, het onderwijs en de industrie.

Woordvoerder Maarten Lörtzer: "Ik kan mee voorstellen dat werken tijdens een zwangerschap lastiger is in deze sectoren dan bijvoorbeeld op een kantoor en dat het moeilijker is om (deels) te verzuimen. Je kan een klas kinderen immers niet tot 10 uur alleen laten omdat jij wat later start."

Hij zegt dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen en de reden waarom zij zich ziek melden als het gaat om de werk-privé balans, het ervaren van de algemene gezondheid of burn-outklachten.

Slechtere gezondheid

Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Catelijne Joling, directeur van het kenniscentrum van ArboNed zei vorig jaar tegen RTL Z dat vrouwen minder snel herstellen dan mannen van problemen aan hun rug, nek en schouders en wel degelijk vaker last hebben van problemen die voortkomen uit het combineren van zorg thuis en werk.

Het ziekteverzuimpercentage is het aantal ziektedagen van een werknemer in een jaar, afgezet tegen het totale aantal beschikbare werkdagen van die werknemer. Dit betekent dat rekening wordt gehouden met deeltijdwerk.

De  Alliantie Gender en Gezondheid, bestaande uit tientallen artsen, psychologen en zorgmanagers, kwam twee jaar geleden met een kennisagenda. Hierin staat dat vrouwen in het algemeen een slechtere gezondheid hebben dan mannen.

Zo hebben ze bijvoorbeeld vaker te maken met comorbiditeit (meerdere ziektes tegelijkertijd) en psychische problemen als depressie en angststoornissen. In deze kennisagenda staat verder dat relatief veel vrouwen (in alle leeftijdsgroepen) werkzaam zijn in de gezondheidszorg of het onderwijs, waar het ziekteverzuim sowieso relatief hoog is. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore