Geld en Werk

Parkeren tijdens je vliegreis is flink duurder geworden

16 oktober 2017 14:44 Aangepast: 25 april 2019 13:08
Een parkeerplaats in de buurt van Schiphol. Beeld © Archieffoto ANP

Vakantiegangers of zakenreizigers die hun auto tijdens hun vliegreis op de luchthaven parkeren, zijn daar nu flink meer geld voor kwijt dan vijf jaar geleden.

De prijs van een week parkeren bij Schiphol of Eindhoven Airport steeg sinds 2012 met minstens een tientje, meldt reiswebsite vliegveldinfo.nl.

Voor 7 dagen parkeren op Schiphol ben je 95 euro kwijt, een stijging van 19 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Bij Eindhoven Airport ging de prijs helemaal hard omhoog, met 34 procent tot 67 euro.

Parkeren is cashen voor de Schiphol Group

Beide vliegvelden zijn eigendom van de Schiphol Group, dat in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 8 procent meer omzet haalde met de parkeeractiviteiten. Die omzet kwam uit op 60 miljoen, op een totaalomzet van 704 miljoen. De winst daalde van 121 miljoen naar 117 miljoen euro. 

Wie de moeite neemt om vooraf online te reserveren, is een stuk goedkoper uit: 55 euro bij Schiphol en 49 euro in Eindhoven.

Dat reizigers met online reserveren kunnen besparen geldt voor veel van de vliegvelden in ons land, maar ook in buurlanden België en Duitsland. Daar gingen de tarieven in de afgelopen vijf jaar ook flink omhoog, blijkt uit het onderzoek van vliegveldinfo.nl.

In Nederland stegen de tarieven voor zeven dagen gemiddeld met 8 procent, in Duitsland met 18 procent en in België met 20 procent. In absolute bedragen blijft Duitsland het goedkoopst, België is het duurst.

Brussel het duurst

Wie via Brussel vliegt, is het meeste kwijt: 99 euro voor zeven dagen. Het goedkoopst parkeer je je auto bij vliegveld Münster Osnabrück Airport. Ook parkeren bij de kleinere Nederlandse vliegvelden in Maastricht, Rotterdam/Den Haag en Groningen/Eelde is goedkoop in vergelijking met de concurrentie. 

In het onderzoek is overigens alleen gekeken naar de parkeerplaatsen die worden geëxploiteerd door de vliegvelden zelf. Rond Schiphol en Eindhoven zijn er veel bedrijfjes die adverteren met tarieven die onder die van de luchthavens zelf liggen. Als reiziger moet je dan wel vaak een ritje in een pendelbus voor lief nemen.

Het allergoedkoopste is je laten afzetten of met de trein gaan. Al moet je er bij het eerste wel rekening mee houden dat er tegenwoordig ook betaald moet worden als je kort parkeert op Schiphol. Vanaf begin deze maand kun je je auto op P1 parkeren, à 1 euro per 11 minuten.

Bekijk op deze kaart per vliegveld hoeveel je kwijt bent voor een week parkeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van