Geld en Werk

Koers bitcoin maakt gretig: aantal Nederlandse bezitters dit jaar verdubbeld

13 oktober 2017 17:19 Aangepast: 13 oktober 2017 17:20
Beeld © AFP

Het aantal Nederlandse bezitters van cryptovaluta, zoals bitcoin en ethereum, is sinds het begin van dit jaar verdubbeld. 135.000 huishoudens bezitten zo'n digitale munt, blijkt uit een groot onderzoek van Kantar TNS.

Niet geheel verrassend, de bitcoin is de populairste munt. Gevolgd door onder meer ethereum en litecoin. We beleggen er wel voorzichtig in. 43 procent heeft er hooguit 100 euro ingestopt. Slechts 15 procent durfde het aan om meer dan 1000 euro uit te geven aan cryptovaluta. Wel nam het aantal durfals het vorige kwartaal toe.

Record na record: helft beleggers maakt winst

De bitcoin staat op dit moment op een recordhoogte van 4900 euro. Dat is 600 euro meer dan donderdag en ruim zes keer zo veel als in januari. Er viel dus heel wat te winnen de afgelopen maanden, al lukt dat lang niet iedereen.

De helft van de Nederlandse beleggers staat op winst. 16 procent maakte verlies, omdat ze bijvoorbeeld net op het verkeerde moment instapten. Voor de rest geldt dat ze noch winst noch verlies hebben gemaakt.

Was maar eerder ingestapt

Wie in 2013 zijn geluk beproefde met de bitcoin was nu spekkoper geweest: een gemiddeld rendement van tien keer de inleg. Mensen die in 2015 instapten, zitten op een rendement van 400 procent.

Wie nu dollartekens in zijn ogen krijgt, moet wel in zijn achterhoofd houden dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de cryptomunten nog steeds ziet als internetzeepbel waar veel risico mee gelopen wordt.

Geen gewone beleggers

De onderzoekers zagen dat bezitters van cryptovaluta relatief jong zijn en nauwelijks meer geld te besteden hebben dan mensen zonder cryptovaluta. Ook de opleiding lijkt geen rol te spelen: ruim 40 procent heeft hooguit een mbo-opleiding gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore