Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Meer belastingen: 'Energierekening gaat 150 euro omhoog'

Beeld © ANP

De jaarekening voor energie gaat door een aantal beleidswijzigingen niet zoals verwacht met een paar tientjes, maar 150 euro omhoog. Volgend jaar gaat de rekening al bijna 70 euro omhoog, daarna wordt het meer.

Dat blijkt uit doorrekeningen van prijsvergelijker Pricewise. De stijging is het gevolg van meerdere (belasting)maatregelen.

Meer belasting 

Als maatstaf heeft Pricewise een gemiddeld gezin genomen dat 1500 m3 gas per jaar verbruikt en 3500 kWh stroom.

In 2018 wordt de stijging van 67,50 euro veroorzaakt door hogere energiebelasting op zowel gas als elektriciteit, dat kost een gemiddeld huishouden 20 euro. Daarnaast wordt ook de Opslag Duurzame Energie (ODE) verhoogd, een heffing bedoeld om investering in duurzame energie te stimuleren. Dat kost je nog eens 47 euro.

Tot zover 2018, daarna komt het echte zuur pas, berekende Pricewise.

Nog duurder in 2019

In 2019 vindt er een verschuiving plaats van de belastingen op gas en elektriciteit. Gas wordt duurder, elektriciteit goedkoper. Maar netto betaalt een doorsnee gezin daardoor wel weer 24 euro extra.

De gevoeligste tik komt van een lagere belastingvermindering. Het nieuwe kabinet heeft zich voorgenomen de belastingvermindering die ieder huishouden met een elektriciteitsaansluiting ​krijgt, omdat energie een basisbehoefte is, te verlagen van 373 euro naar 311 euro: daardoor betaal je dus 62 euro meer.

153,85 euro extra

Al met al betaalt een doorsnee gezin daardoor vanaf 2019 maar liefst 153,85 euro meer per jaar. Daarbij moeten wel een aantal kanttekeningen worden geplaatst. Zo is het uiteraard nog niet bekend hoe de energieprijs zich ontwikkelt de komende jaren. Die kan stijgen of dalen. 

Ook kan de ODE nog verder omhoog gaan dan voorzien. Dat hangt af van de hoeveelheid verbruikte energie. Als we minder verbruiken, stijgt de ODE juist.

Bron: RTL Z