In de populaire regio's in Nederland zijn te weinig beschikbare koophuizen om nog aan de vraag te kunnen voldoen. In steden als Delft, Leiden en Amsterdam neemt het aantal verkopen inmiddels flink af. De prijzen blijven ondertussen onverminderd stijgen: vergeleken met een jaar eerder gingen de prijzen gemiddeld in het derde kwartaal met bijna 10 procent omhoog.
De NVM heeft het inmiddels over een driedeling op de woningmarkt. Zo zijn er de 'ruime' woninggebieden, waar het aanbod nog altijd hoog is. Deze gebieden profiteren nu van de situatie op de woningmarkt: de prijzen trekken er aan, maar er is nog genoeg aanbod om aan de vraag te voldoen.
Dan gaat het bijvoorbeeld om Noord-Limburg en Overijssel. In Noordoost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en ook rond Bergen op Zoom zijn de prijzen zelfs iets gedaald.
Bekijk hier hoe de prijsstijging in jouw regio is (tekst gaat door onder het kaartje).
Daarnaast zijn er de krappere gebieden, waar niet voldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen. Daar stagneert het aantal transacties langzaam of neemt zelfs af, en de prijzen stijgen er flink. Daar is bijvoorbeeld sprake van in Arnhem, Weert en Leeuwarden.
Oververhitting
In stedelijke gebieden begint de oververhitting ten slotte zijn tol te eisen. In Amsterdam daalde het aantal verkopen van huizen van 200.000 euro of minder in een jaar tijd met 67 procent, in Den Haag met 40 procent en in Rotterdam met 30 procent. Starters komen in die steden bijna niet meer aan de bak.
De gemiddelde te koop staande woning in de regio Amsterdam kost op dit moment 506.000 euro. "Voor mensen met beperkte financieringsruimte lijkt geen plaats meer te zijn in de regio Amsterdam," stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.
Wederom een prijsrecord
De vraagprijs voor te koop staande woningen stijgt ook door. Gemiddeld wordt voor een te koop staande woning nu 337.000 euro betaald, een stijging van ruim 8 procent. De vraagprijs voor appartementen steeg nog harder, met 16,5 procent naar 207.000 euro.
Inmiddels wordt een kwart van de woningen dan ook boven de vraagprijs verkocht. Nog eens 15 procent gaat voor de vraagprijs van de hand. Jaarsma noemt het 'ongekend hoge percentages'. De prijzen worden mede opgedreven door de steeds nadrukkelijkere aanwezigheid van beleggers op de woningmarkt, stelt hij.
Beleggers duiken op de huizenmarkt
Het aantal beleggers dat huizen koopt, stijgt ook hard. Het afgelopen jaar zijn er 61 procent meer woningen verkocht aan beleggers. "In de concurrentiestrijd om het eigendom over de woning te verkrijgen, gaat men voor de maximale prijs," stelt Jaarsma. Verkopers zorgen er ondertussen voor dat ze hun woningen wel scherp blijven prijzen, zodat er zoveel mogelijk geïnteresseerden op af komen, ziet hij.
Het zijn, stelt Jaarsma, allemaal tekenen van een oververhitte woningmarkt. Het kabinetsbeleid heeft dan ook de onverdeelde aandacht van de NVM. Veel concreets is er uit het regeerakkoord overigens nog niet te halen. De regeringspartijen spreken de ambitie uit om 'voldoende aanbod te realiseren', maar hoe dat gaat gebeuren blijft nog afwachten.