Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Intertoys verkocht aan buitenlandse investeerder

Beeld © ANP

Winkelconcern Blokker verkoopt de speelgoedketen Intertoys aan de Britse investeerder Alteri. Blokker Holding kondigde dit voorjaar aan het bedrijf na grote verliezen te ontmantelen, en de meeste ketens te verkopen. Onder Intertoys vallen ook Bart Smit en Toys XL.

Intertoys werd in 1976 opgericht in Gouda en exploiteert 524 winkels met 4200 werknemers in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Voor hoeveel geld het onderdeel wordt verkocht, is niet bekend.

De nieuwe eigenaar Alteri denkt gebruik te kunnen maken van de 'sterke positie' die Intertoys heeft op de speelgoedmarkt, die een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft. Daarbij kan Intertoys volgens Alteri-topman Gavin George gebruik gaan maken van de inzichten, experts en het netwerk van de investeerder in de sector.

Transitie naar online

"Wij zijn heel blij met de nieuwe eigenaar, omdat Alteri veel kennis en ervaring in de Europese retailsector heeft", licht woordvoerster Sandra Maas van Blokker Holding toe. "Alteri is gespecialiseerd in transities van winkelbedrijven van offline naar online en omnichannel", waarbij wordt verkocht via meerdere kanalen. "Bij Intertoys waren wij daar ook mee bezig, en hadden we al stappen gemaakt. Onder Alteri kan dat worden voortgezet."

Goed voorbeeld daarvan is volgens Blokker het Duitse retailbedrijf Versandhaus Walz, dat Alteri in 2015 kocht.  Begin dit jaar verving Alteri daar de directie. Het nieuwe management moet de online-strategie van Alteri gaan uitvoeren. Daarvoor wordt geïnvesteerd in automatisering en de ombouw van winkels.

Samenvoeging

Vorig jaar werden Intertoys, Bart Smit en Toys XL samengevoegd tot het merk 'Intertoys'. Deze ombouwoperatie is grotendeels inmiddels voltooid, op 13 winkels in Nederland en de Bart Smit-winkels België na. De Toys XL-winkels worden voor het eind van het jaar omgebouwd naar Intertoys.

Blokker Holding en Alteri verwachten de transactie voor eind november af te ronden. Mededingingsautoriteiten moeten zich nog uitspreken over de deal. Ook moet de ondernemingsraad van Blokker Holding nog een advies uitbrengen.

In mei kondigde Blokker aan het concern vrijwel volledig te ontmantelen. Daarbij werden veel winkels van de ketens Blokker en Marskramer gesloten en de andere winkelketens in de verkoop gezet. Als eerste werd deze zomer het woonwarenhuis Leen Bakker verkocht, aan investeringsmaatschappij Gilde. De Belgische speelgoedketen Maxitoys, Xenos en Big Bazar staan nog in de etalage.

RTL Z