Geld en Werk

Dijsselbloem verlaat Nederlandse politiek

11 oktober 2017 07:16 Aangepast: 11 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Jeroen Dijsselbloem verlaat deze maand na 17 jaar de Haagse politiek. De demissionair minister van Financiën wil niet als Kamerlid in de oppositie door.

Dat schrijft Dijsselbloem in een brief aan Kamervoorzitter Arib.

Gebrek aan vuurkracht

Dijsselbloem schrijft dat het hem aan 'de vuurkracht' ontbreekt die nodig is om goed het Kamerlidmaatschap te kunnen invullen. "De Partij van de Arbeid, mijn partij, moet verder en heeft daar negen kanonnen voor nodig. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb", aldus Dijsselbloem.

Na de verkiezingen van 15 maart nam Dijsselbloem zitting in de Kamer, naast zijn taak als demissionair minister van Financiën. Nu daar een eind aan komt met de vorming van een nieuw kabinet, trekt de PvdA'er zich helemaal terug. Op 25 oktober neemt hij afscheid.

Toch verkiesbaar

Aan de keuze van Dijsselbloem om zich verkiesbaar te stellen voor de Kamer zou een een lange interne strijd vooraf zijn gegaan. De keuze om het toch te doen was 'moeilijker dan ooit'. Blijkbaar won het 'plichtsbesef' het op dat moment van de druk van familie en vrienden om ermee te stoppen. Dijsselbloem kreeg bij de verkiezingen 51.695 voorkeursstemmen, maar een paar maanden later geeft hij dus alsnog zijn zetel op.

In het licht van eerdere uitlatingen van Dijsselbloem is de stap op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. In september vorig jaar zei hij nog: "Ik stel me kandidaat voor de Tweede Kamer. Met volle overtuiging. Ik vind ook dat dat moet. Als je op de lijst staat moet dat met volle overtuiging zijn. Het is niet voor een dag. Het is niet voor een week. Je tekent bij om de komende jaren beschikbaar te zijn voor de Nederlandse politiek."

Bij nader inzien is dat dus niet het geval.

Blijft voorzitter Eurogroep

Dijsselbloem blijft tot januari nog wel voorzitter van de Eurogroep. Deze week besloot de club van eurolanden dat hij zijn termijn af mag maken, ook als hij geen minister meer is. De woordvoerder van Dijsselbloem bevestigt dat hij zeker niet begint aan een nieuwe termijn als Eurogroepvoorzitter in januari. "De toekomst na januari is nog volstrekt onduidelijk", laat de zegsman weten.

De Kamerzetel van de Wageninger wordt waarschijnlijk overgenomen door William Moorlag. Hij stond als negende op de kieslijst van de PvdA, maar mocht toch de Kamer niet in omdat Lilianne Ploumen met voorkeursstemmen werd gekozen. Nu staat hij vooraan in de rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore