Geld en Werk

Iedereen aan de vaste baan, die stiekem niet meer zo vast is

10 oktober 2017 15:50 Aangepast: 10 oktober 2017 15:52

Het nieuwe kabinet wil werkgevers stimuleren vaste contracten uit te delen. Om dat te bewerkstelligen wordt vast een stukje minder vast.

Het gaat goed met de economie, maar nog niet iedereen profiteert daarvan mee. Dat komt volgens het nieuwe kabinet deels doordat flexibilisering op de arbeidsmarkt is doorgeslagen. "Perspectief op een vaste baan is vaak ver weg", is te lezen in het regeerakkoord dat vandaag wordt gepresenteerd.

Maar voor werkgevers is het nu vaak oninteressant om iemand vast in dienst te nemen. Een werknemer ontslaan is nog altijd lastig, zelfs als iemand niet goed functioneert. Daarnaast is het voor werkgevers duur om iemand die ziek thuis zit door te betalen. Dat moet nu veranderen.

Minder zekerheid

Mensen die al jaren een vast contract hebben zullen een beetje zekerheid moeten inleveren. Daardoor krijgen jonge mensen die nu achter het net vissen juist meer zekerheid.

Het blijft wikken en wegen tussen de belangen van werknemer en werkgever. Om werkgevers toch te stimuleren vaste contracten uit te delen, wil het kabinet een aantal barrières omver werpen:

 • Mkb'ers die minder dan 25 man in dienst hebben hoeven straks bij ziekte geen twee, maar slechts één jaar door te betalen. Het tweede jaar wordt collectief opgehoest door alle mkb'ers. Het UWV regelt dat.
   
 • Mensen ontslaan wordt makkelijker. Meerdere argumenten, die los te zwak zouden zijn voor ontslag, mogen straks bij elkaar worden opgeteld. Zo'n zwartboek kan uiteindelijk wél tot een geldig ontslag leiden.
   
 • Een ontslagen werknemer kan wel via de rechter een extra vergoeding afdwingen. Die komt bovenop de wettelijke ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd.
   
 • Werknemers kunnen vanaf het eerste jaar al aanspraak maken op de transitievergoeding bij ontslag. Nu is dat pas vanaf het tweede jaar dat ze in dienst zijn. Het gaat om een derde maandsalaris per gewerkt jaar.
 • De zogenoemde ketenbepaling voor tijdelijke contracten wordt verruimd. Nu moet een werkgever na twee jaar een vast contract geven, dat wordt drie jaar.
   
 • De proeftijd wordt in een aantal gevallen verruimd, naar vijf maanden bij een vast contract en drie maanden bij een contract langer dan twee jaar. Bij alle andere contracten blijft het hetzelfde als nu. Werkgevers lopen zo minder risico dat ze vast zitten aan nieuwe werknemer die toch minder goed blijkt te functioneren.

Vakbond FNV gelooft niet dat deze maatregelen zorgen voor meer vaste banen. "Op deze manier zal de groep jongeren met onzekere contracten alleen maar verder stijgen. Terwijl nu al de helft van de jongeren iedere dag onzeker is of er de volgende dag nog werk is", laat voorzitter Han Busker weten.

Dit verandert er nog meer op de arbeidsmarkt:

 • Het ouderschapsverlof voor partners wordt, zoals eerder al uitlekte, vanaf 1 januari 2019 verlengd van twee naar vijf dagen. Niet het UWV, maar werkgevers moeten dit gaan betalen. 
   
 • Kersverse papa's die het willen, mogen vanaf 1 januari 2020 vijf weken extra kraamverlof opnemen. Het UWV betaalt 70 procent van hun salaris door. Dit geldt ook voor partners van hetzelfde geslacht.
   
 • Het nieuwe kabinet wil dat iedereen zijn hele leven lang blijft leren. De huidige fiscale aftrekpost scholingskosten stimuleert dat onvoldoende, daarom komt er een individuele leerrekening. Die zal deels worden opgehoest vanuit de opgebouwde transitievergoeding.
   
 • Er gaat extra geld naar arbeidsplekken voor mensen met een beperking. In totaal moeten er daardoor 20.000 extra mensen aan het werk kunnen.
   
 • Arbeidsmigranten uit de Europese Unie moeten straks een half jaar in Nederland aan het werk zijn, voordat ze recht hebben op een WW-uitkering bij werkloosheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`