Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Pensioenstelsel op de schop: iedereen krijgt een persoonlijk potje

Beeld © ANP

Het kabinet Rutte III gaat het pensioenstelsel behoorlijk omgooien. We blijven met z'n allen verplicht pensioen opbouwen en de risico's delen, maar krijgen allemaal ons eigen persoonlijke pensioenvermogen.

Alle werknemers, oud of jong, blijven evenveel pensioenpremie betalen. Alleen krijgen de jongeren daar binnenkort een hogere pensioenopbouw voor. De ouderen bouwen naarmate ze dichter bij de pensioenleeftijd komen steeds minder pensioen op.

De zogenoemde doorsneesystematiek die we nu hebben wordt afgeschaft. Elke euro die wordt ingelegd, levert nu nog evenveel pensioen op, ongeacht de leeftijd van de werknemer. Straks levert elke euro voor een jongere meer op dan voor een oudere werknemer. Daar zit logica achter: pensioenfondsen kunnen de pensioenpremies van jongeren langer beleggen dan voor ouderen, waardoor ze aan de huidige jongeren meer pensioen kunnen beloven. 

Risico's delen

Alle werknemers krijgen een eigen pensioenpotje, maar blijven de risico's wel delen met z'n allen. Bijvoorbeeld het risico op slechte tijden voor beleggingen, waarin pensioenfondsen minder rendement kunnen halen met jouw ingelegde pensioenpremie. Ook loop je niet het risico dat het geld op is als je langer leeft dan verwacht; pensioen blijft een levenslange uitkering.

Het kabinet zal extra geld stoppen in het nieuwe pensioenstelsel, dat gaat naar verwachting tientallen miljarden euro's kosten. Het kabinet betaalt mee, maar tot bepaalde grenzen. "Het mag geen effect hebben op de langetermijnhoudbaarheid van de overheidsfinanciën", staat in het regeerakkoord. De bedrijfspensioenregelingen blijven verplicht voor werknemers.

Overzicht

De werknemers en werkgevers worden via de Sociaal Economische Raad nadrukkelijk gevraagd mee te denken over het nieuwe pensioenstelsel. De sociale partners ontwikkelen namelijk zelf het nieuwe pensioencontract. Ze moeten wel opschieten, want ze krijgen van het kabinet "een beperkte periode voor implementatie". 

Het nieuwe pensioenstelsel moet werknemers en op zelfstandigen meer keuzevrijheid geven. Zelfstandigen kunnen zich nu makkelijker aansluiten bij een pensioenfonds, vrijwillig. Door de introductie van de persoonlijke pensioenpotjes is het veel overzichtelijker wat je hebt gespaard, of je nu als werknemer hebt gewerkt of als zelfstandige - of allebei.

Meer op rtlz.nl:
345.000 huishoudens gaan erop achteruit, vooral gepensioneerden