Geld en Werk

Nooit meer melige appels dankzij Nederlandse technologie

10 oktober 2017 09:25 Aangepast: 18 mei 2018 16:24

Bananen en avocado's die precies eetrijp in de winkels liggen en zakjes gesneden groente die 20 dagen vers blijven: het is mogelijk dankzij geavanceerde naoogsttechnologieën. Nederland is koploper op dit gebied. Om die positie te behouden, opent Wageningen Universiteit een hypermodern onderzoekscentrum.

In het nieuwe gebouw op de campus van Wageningen draait alles om het langer vers houden van producten en om het terugdringen van voedselverspilling. Met moderne technologie wordt er getest wat de optimale temperatuur is voor het vervoeren van voedsel en welke verpakkingen ervoor zorgen dat het eten zo vers mogelijk is als het aankomt in de winkels. 

Ook wordt er onderzocht hoe voedsel zo lang mogelijk houdbaar maar kwalitatief nog acceptabel blijft. Nederland is sterk op dit gebied.

Grootste exporteur

"Nederland is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van agrarische producten. Terwijl de Verenigde Staten 260 keer meer productieoppervlak heeft dan Nederland. Toch doen wij het dus heel goed en dat komt omdat wij zo innovatief zijn en gedwongen worden om heel efficiënt te werken," zegt Matthijs Montsma, hij is onderzoeker en verbonden aan de nieuwe onderzoeksfaciliteit.

Montsma signaleert dat veel Britse bedrijven belangstelling hebben in de Nederlandse technologie. Door de aanstaande brexit is het duurder geworden om producten te importeren waardoor ze extra moeten investeren in kostenbesparing en efficiëntie. Maar er is ook veel belangstelling uit China.

Sint Petersburg

In de nieuwe onderzoeksfaciliteit testen onderzoekers bijvoorbeeld transportvrachtwagens onder extreme klimaatomstandigheden, van min 20 graden tot  plus 50 graden. "Zo kun je een transport nabootsen die van Zuid-Amerika door het Panamakanaal naar Sint Petersburg gaat zonder dat je die afstand ook echt hoeft af te leggen".

Als je weet hoe je het beste moet koelen, kun je een hoop energie besparen en je producten komen in betere kwaliteit aan.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar het rijpingsproces van verschillende groentes en fruit en zijn er robots die heel precies de kwaliteit van de geoogste producten kunnen meten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore