Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Pas op met internetten tijdens werk: verkoopster werd terecht ontslagen

Beeld © ANP

Een medewerkster van een modeboetiek is dit jaar terecht ontslagen, omdat zij tijdens haar werk zat te internetten. Dat oordeelde de Amsterdamse rechtbank onlangs. "Veel verkoopsters hebben een innige relatie met hun telefoon."

In april liep eigenaar Hugo Vis van modeboetiek VLVT zijn winkel in de Amsterdamse Cornelis Schuytstraat binnen. Daar betrapte hij een verkoopster die via de kassa op internet zat te surfen, terwijl er klanten in de winkel waren.

Uit de zoekgeschiedenis van de browser bleek dat er via de kassa ruim een half uur allerlei sites waren bezocht. Volgens de verkoopster zat zij op internet omdat zij zich verveelde.

Ontslag op staande voet

Omdat de verkoopster vaker tijdens werktijd op internet had gezeten, ontsloeg Vis haar op staande voet. "Klanten worden niet geholpen, simpelweg omdat u zich niet van uw telefoon of het internet kunt losmaken", schreef de eigenaar in de ontslagbrief. "U heeft geen oog voor de aanwezigheid van winkeldieven."

De verkoopster pikte het ontslag echter niet, en stapte naar de rechter. Daar eiste zij dat de modewinkel haar weer in dienst zou nemen, en haar salaris zou nabetalen over de maanden dat zij niet gewerkt had. De verkoopster betoogde dat de procedures niet juist waren gevolgd, en dat ontslag op staande voet een te zware straf voor het internetgebruik was.

Gewaarschuwd

De Amsterdamse kantonrechter wees haar eisen echter van de hand. Ook kreeg de verkoopster geen ontslagvergoeding toegewezen. Daarbij benadrukte de rechter dat de verkoopster al eerder was gewaarschuwd.

Zo had de winkel alle werknemers een halfjaar daarvoor in een memo het gebruik van mobiele telefoons, iPads of andere apparaten tijdens werktijd verboden. Ook was de verkoopster herhaaldelijk op de vingers getikt, omdat zij die regel regelmatig overtrad.

Hoger beroep

De verkoopster 'was een gewaarschuwd mens, zelfs meer dan eens', aldus het vonnis. "De verkoopster heeft echter deze waarschuwingen naast zich neergelegd. De winkel kon dan ook niet anders meer, dan overgaan tot ontslag op staande voet."

Jan Overes, advocaat van de verkoopster, betwist dat zijn cliënt een half uur op internet heeft gezeten. "Dat kan niet uit de zoekgeschiedenis worden afgeleid. Het is goed mogelijk dat andere medewerkers dat hebben gedaan." De advocaat sluit niet uit dat de verkoopster nog in hoger beroep gaat. "Dit is een hele zware maatregel. Volgens de rechter heeft mijn cliënte 'ernstig verwijtbaar gehandeld'. Dat is doorgaans alleen het geval bij diefstal of een handgemeen."

Beleid over internetgebruik

Volgens René Joonen, advocaat van de winkeleigenaar, hebben de meeste werkgevers inmiddels wel ervaring met internetgebruik op het werk. "Meestal is daarop ook wel beleid ontwikkeld. Het punt is dat waar mensen werken, mensen zich ook ontspannen. Soms is dat het lezen van een krant, soms is dat op internet naar vakanties kijken."

Joonen erkent dat dat niet altijd een probleem hoeft te zijn. "Maar in winkels is het anders. Veel meiden die werken als verkoopster hebben een innige verhouding met hun telefoon. Daardoor kunnen zij zich laten afleiden, en de klanten verwaarlozen. Dat is in een winkel natuurlijk een absolute doodzonde."