Geld en Werk

Wie zijn hypotheek heeft afgelost, is straks duurder uit

07 oktober 2017 12:51 Aangepast: 02 januari 2018 17:28
Bijna de helft van de 65-plussers heeft geen hypotheekschuld meer. Beeld © ANP

Wie de hypotheek op zijn huis volledig heeft afgelost, is in de toekomst duurder uit. Het nieuwe kabinet wil namelijk af van de zogeheten Wet Hillen, die voorkomt dat mensen die hun hypotheek hebben afgelost meer moeten betalen voor hun woningbezit.

De maatregel treft een miljoen mensen, vooral ouderen - de helft van de 65-plussers met een eigen woning heeft geen hypotheekschuld meer - en rijken.

In twintig jaar tijd moet de maatregel stapje voor stapje afgebouwd. Het moet de schatkist maar liefst een miljard euro besparen, zo meldt de Telegraaf. 

Extra betalen

De Wet Hillen werd in 2005 in het leven geroepen. Hierin staat dat het eigenwoningforfait voor mensen die hun hypotheek bijna helemaal of helemaal hebben afgelost, vervalt. 

Voor deze mensen is het eigenwoningforfait hoger dan het bedrag dat zij betalen aan hypotheekrente.

Wat is eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is een klein percentage (meestal 0,75 procent) van de waarde van je huis. Je hypotheekrenteaftrek wordt berekend door het eigenwoningforfait af te trekken van de hypotheekrente die je jaarlijks betaalt. Van dat bedrag mag je dan weer een percentage aftrekken van de belasting.

Die mensen zouden dus eigenlijk een bijtelling hebben op de belasting die ze moeten betalen, in plaats van een aftrek.

De Wet Hillen zet die bijtelling op nul, zodat mensen per saldo niet te veel betalen voor het bezit van een woning. Voor rijken is extra betalen misschien geen ramp, maar voor mensen met een klein pensioen, die wel netjes hun huis hebben afgelost, wel.

Compensatie?

De wet moest er ook voor zorgen dat het aflossen van de hypotheek aantrekkelijker zou zijn dan sparen. Dit gaat niet meer op nu iedereen sinds 2013 verplicht moet aflossen. De wet is in die zin dus niet meer nodig, beredeneert het nieuwe kabinet volgens bronnen. 

Hoe en of zij gecompenseerd gaan worden, is niet bekend. Het nieuwe kabinet wil ook de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen.

Meer op rtlz.nl:
De hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd: hoe werkt dat?

Tweeverdieners mogen vanaf 2018 méér lenen voor een huis.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van