Geld en Werk

Spaarrente bijna op 0: ook Rabo en ABN zetten rente op 0,05 procent

06 oktober 2017 14:14 Aangepast: 06 oktober 2017 14:19
Beeld © ANP

Bij drie grote banken staat de spaarrente nog maar één stapje van de 0 procent af. Na ING hebben nu ook ABN Amro en Rabobank aangegeven de rente te verlagen naar 0,05 procent op spaarrekeningen.

Afgelopen weekend kondigde ING al aan de rente te verlagen naar 0,05 procent. Rabobank en ABN Amro volgden gisteren en vandaag met de mededeling dat de rentes volgende week worden verlaagd.

De verlaging geldt voor spaarrekeningen waar je direct geld van kunt opnemen, en is volgens de banken nodig doordat ze last hebben van de negatieve rentes op de geldmarkt en de lage kapitaalmarktrentes.

Spaarrente: actuele standen

De percentages van de grote banken staan er met de laatste wijzigingen zo voor:​

  • ASR: 0,4% (Internetspaarrekening)
  • ​Nationale Nederlanden: 0,35% (Internetsparen)
  • SNS: 0,3% (SNS Internet Sparen)
  • Rabobank: 0,05% (Rabo InternetSparen)
  • ABN Amro: 0,05% (Direct Sparen)
  • Triodos Bank: 0,0% (Triodos Internet Sparen)

Negatieve rente

Tot nu toe verlaagden de banken de rente op spaarrekeningen steeds met stappen van 0,05 procent. Daardoor zijn de grote banken nu nog maar één stapje af van het punt waarop je écht geen rente meer krijgt over je geld.

Het scenario waarin de rente negatief wordt, dus dat je moet gaan betalen voor je spaargeld bij de bank, wordt al een tijdje niet meer uitgesloten door de banken. En dat zal geen positieve situatie zijn, zagen we aan Triodos. Die bank zette afgelopen maart de rente op 0,0 procent en zag spaarders geld weghalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore