Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nieuw kabinet snijdt verder in hypotheekrenteaftrek

Beeld © ANP Foto

Het nieuwe kabinet zal de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld verlagen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

De partijen die onderhandelen voor een nieuw kabinet, de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie hebben afgesproken dat deze maatregel huizenbezitters niets kost. Huizenbezitters worden gecompenseerd via het eigenwoningforfait. 

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat in de belastingaangifte bij het inkomen wordt geteld. Het is een percentage van de WOZ-waarde van je koophuis. Volgens ingewijden gaat de hele opbrengst van de verlaging naar de compensatie voor huizenbezitters.

Hervorming belastingstelsel

De hypotheekrenteaftrek daalt vanaf 2020 met drie procent per jaar. De hypotheekrenteaftrek is uiteindelijk dan net zo hoog als het lage tarief van de inkomstenbelasting.

De maatregel om de hypotheekrenteaftrek te beperken, is onderdeel van een groter plan om het belastingstelsel te hervormen. De hypotheekrenteaftrek is nu gebaseerd op de hoogte van de schijf van de inkomstenbelasting. Wie het hoogste tarief betaalt, krijgt de hoogste aftrek.

In 2020 wil het nieuwe kabinet een 'sociale' vlaktaks invoeren: het belastingstelsel bestaat dan nog maar uit twee tarieven. Het hoogste tarief gaat omlaag en daarom moet de hypotheekrenteaftrek ook nu omlaag, anders krijgen mensen meer aftrek dan ze belasting betalen. De aftrek wordt teruggebracht tot het laagste tarief in het nieuwe stelsel.

Tempo versneld

Sinds 2014 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek al in stapjes van 0,5 procent per jaar verlaagd. Dit jaar is de maximale aftrek 50 procent. Vanaf 2020 wordt dat tempo versneld. Ook De Nederlandsche Bank dringt al langer aan op een beperking van de aftrek.

"Jarenlang was alleen al het noemen van het woord 'hypotheekrenteaftrek' een soort van zelfmoord voor politieke partijen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar na het woonakkoord in 2013 en de verkiezingsprogramma's van de meeste partijen was duidelijk dat er een verdere beperking zou volgen. Reken maar dat er veel kritiek komt, maar bronnen zeggen dat huizenbezitters écht volledig gecompenseerd worden. In hoeverre de nieuwe coalitiepartijen last krijgen van deze maatregel, hangt af van het totaalplaatje dat dinsdag naar verwachting wordt gepresenteerd."

Dit zei Rutte in 2016 over de hypotheekrenteaftrek:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Wat wil het nieuwe kabinet? Dit weten tot nu toe
Nieuw kabinet trekt miljarden uit voor belastingverlaging bedrijven
De sociale vlaktaks: betalen we straks allemaal hetzelfde belastingtarief?