Geld en Werk

Coolblue ziet brood in bezorgen: 1000 nieuwe bezorgers gezocht

05 oktober 2017 11:27 Aangepast: 05 oktober 2017 16:06
Beeld © Coolblue

Zelf pakketjes bezorgen bevalt Coolblue wel. De webwinkel is op zoek naar duizend nieuwe bezorgers om de wasmachines en andere grote spullen bij klanten thuis af te leveren.

De bezorgers worden gezocht voor witgoeddepots in Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Amsterdam, Groningen en Apeldoorn, meldt de retailer in een persbericht.

Coolblue begon vorig jaar met eigen bezorging in Brabant en een deel van Limburg en breidde het bezorggebied langzaam uit. Op dit moment rijden er zo'n honderd blauwe bezorgbussen rond en dat moeten er zo'n 200 worden.

Persoonlijke service 

Het bedrijf trekt de bezorging naar zich toe omdat het meer verantwoordelijkheid wil dragen, ook voor de laatste kilometers. "Coolblue groeit heel erg hard en daarom zijn we op zoek naar duizend echte Coolblue'ers", zegt ceo Pieter Zwart in een YouTube-video.

Hij vindt het bezorgen van pakketten 'iets heel persoonlijks' en daarom is het belangrijk dat het afleveren van een wasmachine goed gebeurt. Je stapt namelijk letterlijk bij mensen over de drempel en dat verdient 'een echte glimlach', aldus Zwart.

Dit jaar kwamen er al 250 bezorgbanen bij en op dit moment zijn er zo'n 500, maar dat is volgens het bedrijf niet genoeg omdat het aantal bestellingen van grote pakketten veel harder groeit. Naast wasmachines bezorgt Coolblue bijvoorbeeld drogers, koelkasten, grote tv's en inbouwapparatuur.

De 1000 extra bezorgers komen bovenop de 1500 extra mensen die Coolblue begin dit jaar aankondigde te willen werven. 

Miljard omzet

Het grote aantal nieuwe bezorgers hoeft volgens het bedrijf niet per se te betekenen dat andere bezorgers minder werk krijgen. "We blijven samenwerken met al onze bezorgpartners. Coolblue groeit immers hard", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Naar verwachting stijgt de omzet van Coolblue dit jaar naar meer dan 1 miljard euro. "We zullen onze bezorgpartners dus hard nodig hebben om alle pakketten bij onze klanten te leveren."

Echte baan?

Bezorgers krijgen volgens Zwart een 'echte baan'. Een blik op de vacatures leert dat er gezocht wordt naar mensen die zijn geïnteresseerd in een echte bijbaan als bijrijder in de genoemde steden.

Bijrijders moeten moeten minimaal een jaar een rijbewijs B hebben, minimaal 8 uur per week tijd hebben om te werken tussen 06.00 en 23.00 uur en om de week beschikbaar zijn op zaterdag.

Coolblue benadrukt verder dat het gaat om een baan 'met een vast salaris' en 25 vakantiedagen 'als je belooft dat je terugkomt'. Wie door de selectie komt krijgt 'een aanbod dat je niet kunt weigeren'. 

Fulltime kan ook

Bijrijders kunnen uiteindelijk wel doorgroeien naar een functie van fulltime chauffeur. Ook daarvoor staan vacatures open in alle steden. Chauffeurs worden gezocht voor maximaal 40 uur per week. Geïnteresseerden moeten minimaal twee jaar een B-rijbewijs hebben en minimaal 24 uur per week beschikbaar zijn op dezelfde flexibele werktijden als bezorgers.

Hoe hoog de salarissen zijn, wordt er niet bij vermeld. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn die 'marktconform'.

Koopkracht gedaald

Dat betekent dat de bezorgers volgens een cao betaald worden die vakbond FNV al sinds 2012 niet meer heeft ondertekend, zegt bestuurder Chantal van den Berg. Volgens haar is de koopkracht van bezorgers sindsdien met 6 procent gedaald.

"Als je kijkt naar de enorme omzetgroei die deze bedrijven realiseren dan vinden wij dat je dat terug moet zien op de loonstrook", zegt ze. "Wat Coolblue wel goed doet is mensen zicht geven op een vaste baan, dat zouden meer bezorgers moeten doen."

Laatst keken we even binnen bij Coolblue: 

Meer op rtlz.nl:
Coolblue rekent op 1,2 miljard omzet, wil 1500 mensen aannemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van