Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nieuw kabinet wil vermogens minder zwaar belasten

Beeld © ANP Foto

Het nieuw te vormen kabinet gaat de vermogens minder zwaar belasten. Het bedrag dat vrijgesteld is van belasting, gaat omhoog naar 30.000 euro. Dat bevestigen bronnen aan RTL Z.

In de kabinetsplannen wordt het vrijgestelde vermogen, het vermogen waarover geen belasting hoeft te worden betaald, omhoog geschroefd van 25.000 naar 30.000 euro. Dat levert mensen met een vermogen van 30.000 euro of meer ten opzichte van 2017 een voordeel op van 43 euro per jaar.

Voor mensen met een fiscale partner geldt overigens dat het heffingsvrije vermogen twee keer zo hoog ligt. Zij betalen nu pas belasting over een vermogen dat groter is dan 50.000 euro en zouden dus tot 86 euro kunnen besparen. Voor deze mensen gaat het heffingsvrije vermogen namelijk omhoog naar 60.000 euro (2 x 30.000).

De vermogensrendementsheffing geldt niet alleen voor spaargeld, maar bijvoorbeeld ook aandelen en obligaties of een tweede woning. In Nederland zouden zo'n 3,2 miljoen mensen een vermogen van meer dan 25.000 euro hebben. 

Tarieven verlagen

Daarnaast willen de formerende partijen de tarieven wat verlagen. In 2017 betaal je 30 procent belasting over het fictieve rendement op je vermogen. Dat fictieve rendement ligt tussen de 2,8 en 5,4 procent. Het kabinet kan aan beide knoppen draaien - het belastingtarief of de rendementstarieven, om de belasting te verlagen.

Het is nog niet bekend hoe die verandering eruit zal zien. Wel weten we dat deze veranderingen waarschijnlijk pas op zijn vroegst in 2018 ingaan. Dat wil zeggen dat je in 2019, wanneer je belastingaangifte over 2018 doet, iets van het voordeel zal merken.

Niet klaar voor ingrijpende verandering

Het is een langgekoesterde wens van verschillende partijen om de vermogensrendementsheffing helemaal op de schop te gooien. Vooral het feit dat het fictieve rendement waarover belasting wordt geheven meestal hoger is dan het daadwerkelijke rendement, leidt tot kritiek.

Er wordt dan ook al een tijd onderzoek gedaan naar een belasting over het werkelijke rendement. Dat is op termijn ook de inzet aan de formatietafel. Maar volgens de bronnen is de organisatie van de Belastingdienst nog niet klaar voor zo'n ingrijpende verandering van het stelsel.