Geld en Werk

Eerste beelden: zo ziet de nieuwe Intercity eruit

03 oktober 2017 11:16 Aangepast: 16 februari 2019 15:36

Het duurt nog even voor de nieuwe Intercity van de NS daadwerkelijk over de sporen raast, maar een model van de trein werd zojuist in Amersfoort gepresenteerd. Dit kun je vanaf 2021 verwachten.

De kop doet vaagjes denken aan de niet vreselijk succesvolle Fyra, maar de trein is niet van Italiaanse maar van Franse makelij. De 79 treinen worden namelijk gemaakt door Alstom.

En dit is de zijkant van de nieuwe trein.

De nieuwe Intercity's zijn samen goed voor 25.000 extra zitplaatsen. Toch zijn ze, anders dan de treinen die we nu kennen, enkeldeks. Een van de grote voordelen is dat ze zowel over de HSL kunnen rijden als over een normaal spoor.

De treinen kunnen 200 kilometer per uur en gaan in eerste instantie rijden op het traject Amsterdam-Rotterdam-Breda. Later worden ze ook ingezet tussen Den Haag en Eindhoven.

Met toilet én stopcontact

En bij de introductie van een nieuwe trein is altijd de grote vraag: heeft hij een toilet aan boord? Ja, dat is het geval. Ook zijn ze uitgerust met (usb)-stopcontacten in zowel eerste als tweede klasse.

Verder krijgt de nieuwe Intercity verschillende ruimtes voor 'werken/rust' en 'gezelligheid/ontmoeten'.

Ook de balkons van de trein zijn flink onderhanden genomen. Op onderstaande foto is te zien dat er ook de mogelijkheid is om afval te scheiden.

Miniatuurvoorbeeld

Het balkon van de trein (beeld: anp)

 
Miniatuurvoorbeeld

Het toilet (beeld: anp)

Onze verslaggever Hans de Bruijn was bij de onthulling en nam alvast een kijkje.​

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van