Geld en Werk

Drie sterren voor sushirestaurant met slechts negen stoelen

03 oktober 2017 12:22 Aangepast: 03 oktober 2017 13:20
Chef Mitsuhiro Araki serveert sushi van tonijn op drie manieren in The Araki. Beeld © Getty images

The Akari is het nieuwste restaurant in het Verenigd Koninkrijk met drie Michelinsterren. Opvallend: het restaurant, dat zijn derde ster gisterenavond kreeg toegekend, heeft slechts negen stoelen. Dat is een ster voor elke drie stoelen.

Chef Mitsuhiro Araki had tot 2013 een driesterrenzaak in Tokio. Die sloot hij, om jaar erop een nieuw restaurant met dezelfde naam te openen in Londen. Zijn sushi werd eind 2015 meteen beloond met twee sterren.

De derde ster volgt nu dus, twee jaar later. "Mitsuhiro Araki is a true craftsman and his sushi is utterly sublime", stelt Michelin. Een ware vakman met absoluut excellente sushi. En die sushi, daar draait het om.

Kom niet te laat

The Araki heeft maar één menu, het 'Sushi Omakase Chef's Menu'. Dat kost je 300 pond (op het moment van schrijven een kleine 340 euro). Daarvoor krijg je in 2,5 uur tijd 11 gangen. 

Maar reserveren doe je er niet zo maar, blijkt uit de 'reservation policy' op de website. Er zijn twee slots per avond, beginnend om 18:00 en 20:30, waarbij je vooraf dient te betalen voor het eten. Drank wordt achteraf afgerekend. En je kunt maar beter op tijd zijn: wie meer dan een half uur te laat is, is zowel zijn geld als zijn plekje kwijt.

Het restaurant acht zich daarnaast 'niet in staat het menu aan dieetbehoeften aan te passen', schrijft het op de website. De boodschap is duidelijk: het eten staat hier, nog voor de gast, centraal.

Stijl: Tokio, smaak: Europa

Araki combineert de klassieke sushitechnieken uit Tokio, 'edomae' genaamd, met Europese vis. Zo maakt hij in zijn menu's vaak gebruik van zalm - iets dat sushichefs in Japan niet in hun hoofd zouden halen. 

 

Scottish salmon with caviar, abalone, yellow tail

Een bericht gedeeld door Bennet Chui (@bennetchui) op

Andere ingrediënten die vaak voorbij komen: zwarte truffel, de duurste kaviaar ter wereld en otoro, gezien als het lekkerste en meest exclusieve deel van de tonijn.

 

#あら輝#thearaki#鮨#sushi squid w/ golden almas caviar

Een bericht gedeeld door ❤--…………--すし (@baoaoooo) op

 

More truffle pleaseeeeeeee -- #thearaki #twomichelinstars ----

Een bericht gedeeld door K. Joemrith, Ph.D. (@aeongjoemrith) op

Michelin 2018

De Michelingids voor Groot-Brittannië en Ierland verscheen gisterenavond. The Araki is het vijfde restaurant in het Verenigd Koninkrijk dat drie sterren krijgt.

Onder de restaurants die beloond werden met een ster zit ook een Ierse pub uit het dorp Lisdoonvarna. De gids voor Frankrijk en de Benelux verschijnt in februari.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van