Geld en Werk

Nederlandse sms-startup Messagebird haalt 51 miljoen euro op

03 oktober 2017 16:01 Aangepast: 03 oktober 2017 18:54
Robert Vis is oprichter en ceo van Messagebird. Beeld © Messagebird

De Nederlandse startup Messagebird, groot geworden met een sms-dienst voor bedrijven, krijgt een investering van 60 miljoen dollar, omgerekend 51 miljoen euro. Het is één van de hoogste investeringsbedragen voor een Nederlandse startup ooit.

Niemand sms't meer. Hoe kun je daar nou geld mee verdienen? Dat is de vraag die Messagebird-oprichter Robert Vis vaak wordt gesteld. Maar zodra je inlogt bij je bank of DigiD, een Ambert Alert krijgt of een herinnering voor bijvoorbeeld een tandartsafspraak ontvangt, gaat alles nog via sms.

Dát is zijn business: elke maand verstuurt hij met Messagebird meer dan een half miljard sms'jes. En dat doet het bedrijf over de hele wereld. 

Voice en video

Naast sms'jes biedt Messagebird ook telefoongesprekken en chatdiensten aan. Met die chatdiensten kunnen bedrijven via onder andere Messenger, WeChat en Line met klanten communiceren. WeChat en Line zijn in Azië belangrijke spelers en zijn daar veel populairder dan sms.

Ook telefoongesprekken zijn via Messagebird mogelijk. Zo bellen Uber-chauffeurs via de Nederlandse startup met klanten, zonder dat ze hun eigen 06-nummer hoeven prijs te geven. Je wordt als klant dan gebeld met het lokale Uber-nummer.

Naast Uber zijn ook de Nederlandse overheid (voor het eerder genoemde Ambert Alert), ING, Telegram en Huawei klant bij Messagebird. 

51 miljoen euro

De Serie A-investering van 51 miljoen euro is geleid door het Amerikaanse Accel en Zweedse Atomico. Het geld gaat onder andere worden gebruikt om wereldwijd de naamsbekendheid te vergroten en het customer support-team uit te breiden.

De investering staat op de zesde plek van de lijst met hoogste investeringsbedragen voor een Nederlandse startup. Op plek vijf tot één staan respectievelijk Elastic (56 miljoen euro), TakeAway (74 miljoen euro), Catawiki (75 miljoen euro), Picnic (100 miljoen euro) en Adyen (200 miljoen euro).

VS en Azië

Op dit moment werken er 75 mensen bij Messagebird, waarvan 60 mensen in Amsterdam. De rest zit verspreid over de kantoren in de Verenigde Staten en Singapore. Vanuit daar wil Messagebird zich richten op de twee grootste groeimarkten: de VS en Azië.

"In Nederland hebben we het hoogst haalbare al bereikt. Daar zijn we marktleider en hebben we veel grote klanten", vertelt Vis. "Maar Nederland is gewoonweg een klein land. De Amerikaanse en Azië markt zijn voor ons nog erg belangrijk: daar zit veel potentie."

**Correctie** In een eerdere versie van dit bericht stond dat Messagebird 60 miljoen euro heeft opgehaald. Dat klopt niet: het gaat om 60 miljoen dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore